Біологічна форма життя може бути лише трампліном для ШІ - вчений — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біологічна форма життя може бути лише трампліном для ШІ - вчений

Технології&Авто
1064
Відомий американський фізик-теоретик Брайан Грін, один з провідних фахівців в галузі теорії струн, вважає, що біологічна форма життя на Землі може бути лише трампліном для штучного інтелекту, і якщо ШІ замінить її — нічого страшного.
На думку Гріна, в майбутньому штучний інтелект — такий же інструмент для наукових розрахунків, яким були свого часу олівець і папір — може витіснити людину з участі у наукових дослідженнях.
«Я можу уявити собі, що одного разу це станеться, і не впевнений, що це неодмінно погано», — каже він. Це буде означати лише те, що наша роль, роль біологічного мозку, зміститься до того, до чого він краще пристосований, а нові інтелектуальні системи, якщо вони розвинуть достатню точність і креативність, залишать йому те, в чому він сильніший. Конкуренції між різними інструментами бути не повинно, всі вони будуть рухати вперед прогрес.
Втім, що якщо врешті-решт всі важливі справи зможе краще виконувати який-небудь комп’ютер, задається питанням Грін. Це може бути новою фазою еволюції, вважає він. Можливо — і це відлякує людей — біологічна версія розумного життя на цій планеті є лише трампліном.
«І якщо цей трамплін призведе до того, що в далекому майбутньому біологічна форма життя припинить бути панівною на Землі, так тому і бути», — вважає Грін.
«Чи є свідомість процесом обчислень, чи вона щось більше? Чи можна створити свідомість в комп’ютерному середовищі, в комп’ютері? Ніхто не знає відповіді на ці питання. Є причини вважати, що таке можливо, є причини вважати, що ні, і дуже важко зрозуміти навіть те, як виміряти результат. Я вважаю, що це приголомшлива галузь досліджень, — говорить Грін в інтерв’ю британському відділенню Wired. — Якщо ми в рамках комп’ютерних технологій досягнемо успіху в створенні чогось, що за будь-якими критеріями виявиться свідомістю, це стане моментом прориву, для декого — що лякає, для інших — що надихає».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас