Валютні позичальники банків-банкрутів зможуть викупити свої кредити за 20% - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні позичальники банків-банкрутів зможуть викупити свої кредити за 20% - ЗМІ

Кредит&Депозит
3516
Валютні позичальники збанкрутілих банків зможуть викупити свої кредити за 20% від номінальної вартості.
Про це йдеться в статті на ЕП.
“Протягом 10-12 місяців фонд виставить на продаж, в тому числі на голландський аукціон, права вимоги за майже 20 тис. непрацюючих кредитів фізичних осіб з балансовою заборгованістю майже 36 млрд грн”, – заявили у Фонді гарантування.
Ще понад 19,5 тис кредитів з боргом майже 32 млрд грн, які перебувають в заставі Нацбанку, будуть виставлені на аукціон після погодження умов продажу з НБУ.
Відзначається, що кредити будуть продаватися за системою голландських аукціонів. Початкова ціна буде починатися від номіналу та у разі відсутності пропозицій падатиме протягом дня по 10%, поки не досягне 20% від номіналу. Якщо впаде нижче, то кредити будуть сформовані в пули і розпродані оптом профільним інвесторам, тобто колекторам.
За словами автора, делікатність процесу полягає в тому, що такі кредити для багатьох профільних інвесторів є бланковими (беззаставними) і не можуть бути викуплені за високою ціною. Також наголошується, що через падіння цін на житло і кілька хвиль девальвації тіло кредиту часто перевищує вартість самого житла.
Таким чином, абсолютна більшість іпотечних договорів, які будуть виставлені на продаж, ймовірно, не потраплять у поле зору колекторів доти, доки вони “не впадуть у пули”, і ціна на них не опуститься навіть нижче 20%.
“Це буде означати, що позичальникам доведеться попрощатися із своїм житлом. Найоптимальніший варіант для них — викупити свої кредити ще на етапі голландських аукціонів за 20-25% вартості. Законодавство не дозволяє позичальникам купувати свої кредити, однак це можуть зробити їх родичі”, — вважає представник одного з українських банків.
Фактично придбання власного кредиту за 20% від номіналу — варіант, близький до закону, який лобіювали валютні позичальники. Він пропонував конвертувати кредити за курсом 5,05, але його тоді заветував президент. Однак такі пільги будуть доступні тільки тим позичальникам, які брали кредити у збанкрутілих установах, йдеться в статті.
“Інший делікатний момент – в однакових умовах будуть ті 2%, які обслуговували кредити, і ті 98%, які цього не робили”, – додає автор.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас