Наталя Швець: заблокували реєстрацію податкової накладної. Що можна зробити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наталя Швець: заблокували реєстрацію податкової накладної. Що можна зробити

Фондовий ринок
1435
Блокування реєстрації податкових накладних (ПН) – одна з найбільш нагальних проблем українського бізнесу, яка продовжує поглиблюватися.
Щомісяця дедалі більше платників податків скаржаться на безпідставне призупинення реєстрації податкових накладних, що спричиняє низку серйозних наслідків для нормального функціонування бізнесу в подальшому. Наприклад, за відсутності реєстрації ПН покупець не має права на включення суми ПДВ у податковий кредит.
Крім цього, у разі блокування податкових накладних збільшується і адміністративне навантаження на бізнес – підприємцям необхідно подати додаткові документи в податкову для підтвердження операції, пройти процедуру оскарження дій контролюючого органу.
Відсутність реєстрації податкової накладної означає неможливість для покупця скористатися податковим кредитом, який він підтверджує. А для продавця – неможливість зменшення податкового зобов’язання з ПДВ. Лише у разі поновлення реєстрації ПН у покупця виникає право на податковий кредит.
Для розуміння масштабів ситуації: за інформацією Держказначейства, з моменту початку роботи системи блокування – за 5 місяців – було додатково заморожено на ПДВ-рахунках 1,5 млрд грн оборотних коштів компаній.
Розблокувати? Шанси є
Рішення Комісії Державної фіскальної служби про призупинення реєстрації податкових накладних може бути оскаржене в адміністративному або судовому порядку.
Скарги подаються платником податку на додану вартість до ДФС протягом 10 календарних днів після одержання ним рішення комісії ДФС про відмову в реєстрації ПН.
За результатами розгляду, комісія або задовольняє скаргу і скасовує рішення комісії ДФС про призупинення реєстрації ПН, або залишає скаргу без задоволення, а рішення комісії ДФС – без змін.
Важливо відзначити, що якщо вмотивоване рішення за скаргою не надсилається платнику податків протягом строку (10 днів), визначеного пунктом 56.23 статті 56 ПКУ, така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника податків з дня, наступного за останнім днем ​​зазначеного строку (з 11-го дня + поштовий обіг близько 5 днів).
Задоволення скарги є підставою для реєстрації ПН, але на практиці податкові накладні в такому випадку найчастіше все одно не реєструються. Тому ми рекомендуємо клієнтам у подібних випадках відправляти ще одну скаргу в Державну фіскальну службу на бездіяльність. Після розгляду цієї скарги до ДФС ймовірність того, що ПН з’явиться в реєстрі, збільшується.
У разі відмови комісії ДФС в задоволенні скарги, блокування реєстрації податкової накладної можна оскаржити в судах.
Виходячи з досвіду, відзначу, що при грамотному і коректному складанні позовних вимог юристами, що спеціалізуються на податковому праві, судові рішення на користь платника податку – досить поширене явище.
Підвищити шанс на розблокування допоможе також звернення до бізнес-омбудсмена. Однак таке звернення має відбуватися паралельно з адміністративним або судовим оскарженням.
Знизити ризики блокування можливо
Щоб уникнути блокування реєстрації ПН, я б рекомендувала платнику подати до ДФС інформацію у вигляді таблиці даних платника податків за встановленою формою. Таблиця надсилається виключно в електронному вигляді засобами електронного зв’язку з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, з електронним цифровим підписом відповідальних осіб.
Електронні формати Таблиці розміщуються в реєстр електронних форм податкових документів. Таблиця може бути сформована і відправлена ​через особистий кабінет електронного сервісу «Електронний кабінет платника», а також через офіційний веб-портал ДФС України.
Також для формування Таблиці в електронному вигляді платник податків самостійно на свій розсуд може вибрати будь-яке програмне забезпечення, яке формує вихідний файл відповідно до затвердженого стандарту.
В обов’язковому порядку платнику податку одночасно (в день відправки Таблиці) слід подати в державну податкову інспекцію за місцем обліку бухгалтерську довідку з інформацією про наявність приміщень (власних, орендованих); виробничих потужностей (власних, орендованих); земельних ділянок (власних, орендованих); найманого персоналу (власного, за сумісництвом), доходу від здійснення діяльності за попередній період; залишки готової продукції (найменування), залишки сировини (найменування) та копії відповідних документів.
Зазначені копії документів і бухгалтерську довідку бажано подати державній податковій інспекції за місцем обліку ще і в електронній формі у форматі PDF (на знімному флеш-носії).
Наталя Швець, юрист Адвокатського об’єднання «ЮФ «Ario»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас