З ліквідованого банку "Петрокоммерц-Україна" вивели 700 млн грн (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З ліквідованого банку "Петрокоммерц-Україна" вивели 700 млн грн (інфографіка)

Кримінал
459
Через схеми були виведені ліквідні активи банку “Петрокоммерц-Україна” на понад 700 млн грн. При цьому всі «транзакції» відбувалися без надходження «живих» коштів, а тільки шляхом запису в бухгалтерських документах банку, повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів.
“Щодо ймовірної попередньої змови між посадовими особами банку “Петрокоммерц-Україна” і Юніон Стандарт Банк, який на той момент був платоспроможним, було проведено “угоди”, результатом яких стало виведення коштів “Петрокоммерц-Україна” в особливо великих розмірах”, – йдеться в повідомленні.
У Фонді заявили, що протягом одного дня (червень 2016 року) був укладений договір, згідно з яким банк “Петрокоммерц-Україна” набуває права вимоги за п’ятьма кредитними договорами, забезпеченими “сміттєвими” цінними паперами. За уступлення права вимоги на свою користь банк сплатив 206,36 млн грн, отримавши на баланс кредити, відсотки за якими не сплачувались і які не були погашені позичальниками в установлені договорами строки.
Надання кредитів Юніон Стандарт Банк позичальникам, придбання ними цінних паперів за рахунок кредитних коштів, надання цінних паперів у заставу та продаж кредитного портфеля банку “Петрокоммерц-Україна” здійснювалися практично одночасно.
Крім того, через проведені “транзакції”, з “Петрокоммерц-Україна” фактично був виведений ліквідний кредитний портфель, забезпечений нерухомим майном.
З ліквідованого банку "Петрокоммерц-Україна" вивели 700 млн грн (інфографіка)
Так, права вимоги за 19 кредитними договорами балансовою вартістю 424,58 млн грн були передані фінкомпанії за 172,48 млн грн. І рух навіть цих коштів відбувався лише на папері, без внесення “живих” грошей.
Фонд зазначає, що подібна “співпраця” колишнього керівництва банку зі згаданою фінансовою компанією незадовго до визнання банку неплатоспроможним мала системний характер. У липні-вересні 2015 року на користь фінкомпанії було відступлено нерухоме майно загальною вартістю 5,85 млн грн, за ціною в рази меншою за ринкову. І, знову ж таки, навіть ці кошти фактично в банк не надійшли, а залишилися виключно проведеннями в системі банку.
Всього через компанію протягом року до дня запровадження тимчасової адміністрації було виведено активів банку на загальну суму понад 708,43 млн грн. Транзакції в основному відбувалися за рахунок дострокового списання банком необхідних сум з депозитного рахунку фінансової компанії (за фактом депозитні кошти з усіма нарахованими відсотками були достроково повернуті компанії у вигляді ліквідних активів банку) і надання кредитів компанії тощо.
На балансі самого банку залишилася виключно проблемна і неліквідна заборгованість.
У Фонді додали, що за виявленими фактами розтрати майна банку відкрито кілька кримінальних проваджень, проводяться досудові розслідування.
З ліквідованого банку "Петрокоммерц-Україна" вивели 700 млн грн (інфографіка)
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас