Штучний м'яз піднімає вагу, в 1000 разів більшу за власну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штучний м'яз піднімає вагу, в 1000 разів більшу за власну

Технології&Авто
580
Концепція гнучкої робототехніки дозволяє машинам копіювати поведінку живих об’єктів, наприклад, людей. Але раніше додавання гнучкості означало втрату сили і міцності. Вчені з МТІ і Гарварду заявляють, що розробили м’які штучні м’язи, які дозволять роботам піднімати об’єкти, що у багато разів перевершують їх за масою.
М’яз масою 2,6 грама здатен підняти вантаж вагою 3 кілограми, повідомляє Engadget. Він складається з внутрішньої пластикової основи, яка за необхідності може бути замінена на металеву або будь-яку іншу. Цей пластиковий скелет оточений рідиною або повітрям, запечатаними всередині спеціального мішка, який відіграє роль «шкіри». Рухом м’язу і його поведінкою керує скелет. Його проектують таким чином, щоб він стискався і розтискався тільки певним чином. Потім, керуючи тиском усередині мішка, вдається імітувати скорочення м’язів, що призводить до їх руху.
У своїх експериментах вченим вдалося створити зразки, які піднімали квіти з підлоги, згорталися в трубочку і зменшувалися до 10% від початкового розміру. Був також зроблений примірник цих м’язів з водорозчинного полімеру, тому технологія може використовуватися в природних умовах при мінімальному впливі на навколишнє середовище. Вчені кажуть, що серед можливих застосувань — глибоководні дослідження, хірургія з мінімальною інвазивністю або архітектура, що змінює форму. Видно, що різниця між галузями застосування величезна — в цьому і є потенціал розробки.
Системи, що збираються за допомогою цих м’язів, легко маштабуються: під час експериментів учені збирали зразки від декількох міліметрів до кількох метрів. При цьому технологія дешева і не вимагає великих трудовитрат. Один м’яз може бути виготовлений за 10 хвилин, на це піде 1 долар. Вчені зізнаються, що самі не очікували такої потужності від розроблених ними механізмів. Вони розраховували, що м’яз зможе витримувати десятикратні перевищення.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас