Стан небанківського фінансового ринку та перспективи його розвитку - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стан небанківського фінансового ринку та перспективи його розвитку - думка експерта

Кредит&Депозит
671
В рамках підготовки сесії для фінансових компаній на конференції FinRetail 2017 голова правління Всеукраїнської асоціації фінансових компаній Ганна Замазєєва поділилася своєю думкою щодо стану небанківського фінансового ринку і перспектив його розвитку.
За словами Замазєєвої, незважаючи на досить складний для фінансових компаній рік, який був обумовлений адаптацією до нових Ліцензійних умов діяльності, ринок фінансових компаній показав небувале зростання.
За 1-е півріччя 2017 р. обсяг наданих послуг фінансовими компаніями, порівняно з аналогічним періодом 2016 р., зріс на 95,4% і становив 48 млрд грн.
Найвищі темпи приросту показали наступні фінансові послуги:
- операції з обміну валют зросли у 86,6 разу і становили близько 10 млрд грн;
- надання послуг з фінансового лізингу – у 17,3 разу (більш ніж 100 млн грн);
- надання гарантій і поручительств – у 2,9 разу (1,5 млрд грн);
- надання фінансових кредитів зросло у 2,5 разу (близько 7 млрд грн);
- надання послуг з факторингу – на 67,7% (понад 5 млрд грн);
- операції з переказу грошових коштів – на 52,5% (близько 16,5 млрд грн).
При цьому, наприклад, ринок небанківського кредитування розвивався виключно за рахунок власних коштів, оскільки кредитувати за рахунок залучених коштів мають право лише банки та кредитні спілки.
“Не можна не відзначити, що на український ринок мікрокредитування виходять представники іноземних груп компаній і зростає конкуренція у цій сфері. Як результат, фінансові компанії постійно вдосконалюють свої кредитні продукти, що покращують бізнес процеси і взаємодію з операторами платіжної інфраструктури, відточують скорингові моделі. Перший кредит під 0,1%, постійні промокоди і знижки, програми лояльності, поліпшення клієнтського сервісу – це те, чим характеризується ринок мікрокредитування України сьогодні”, – говорить Замазєєва.
При цьому експерт відзначає, що рушіями прогресу на фінансовому ринку є FinTech компанії, які пропонують нові рішення в сфері ідентифікації клієнта, процесингу, здійснення різних транзакцій тощо. Та й фінансування стартапів у сфері FinTech здійснюється, в більшості випадків, саме небанківськими фінансовими установами.
“За рахунок технологічності, клієнтоорієнтованості і можливості реалізувати креативні думки FinTech забезпечує інклюзивність доступу споживачів до фінансових послуг по всій території України”, – підкреслює Замазєєва.
Експерт зазначає, що FinTech жодним чином не є конкурентами банків, а навпаки – в процесі ефективної синергії можуть сприяти digital розвитку банківської системи та cashless економіки в цілому. Тому дуже важливим є ухвалення нового закону про платіжні системи та переказ коштів, який надасть фінансовим компаніям можливість скористатися перевагою норм Директиви PSD2.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас