Адвалорний податок на тютюн не впливає на стан громадського здоров'я, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Адвалорний податок на тютюн не впливає на стан громадського здоров'я, - експерти

Казна та Політика
358
Боротьба за адвалор (платежі на основі фіксованої процентної ставки від вартості товару, – ред.) не має ніякого значення з точки зору громадського здоров’я.
Таку думку висловив голова правління громадської організації “Центр громадянського представництва “Життя” Андрій Скіпальський в ефірі телеканалу ЕспресоТВ, коментуючи особливості оподаткування тютюнових виробів, передає “Уніан”.
Насамперед, на думку експерта, необхідно піднімати ставки специфічного акцизу на сигарети, оскільки ці ставки є більш дієвими для зростання цін.
“Адвалор не так значно впливає на ціну (сигарет, – ред.), як специфічний акциз… Він перестає бути взагалі податком. Його будуть скасовувати”, – заявив він, додавши, що “нам головне, щоб сигарети дорожчали швидше за інфляцію”.
Такої ж позиції дотримується провідний спеціаліст з охорони здоров’я Глобальної практики здоров’я населення та харчування Групи Світового Банку Патріціо В. Маркес (Patricio V. Marquez). Зокрема, він заявляє, що використання специфічних акцизних податків підвищує вплив оподаткування тютюну на здоров’я людей через зменшення цінових розривів між преміальними і дешевими альтернативами, що обмежує можливості для споживачів перейти на менш дорогі бренди у відповідь на збільшення податків.
“Оподаткування всіх тютюнових виробів порівняно зменшує стимули до заміни. Адвалорні податки складні для реалізації і зменшують вплив податкової політики. Оскільки вони стягуються у відсотках від ціни, компанії мають більше можливостей для уникнення високих податків і збереження або збільшення розміру свого ринку, виробляючи і продаючи дешеві бренди. Це також робить державні податкові надходження більш залежними від стратегій ціноутворення в промисловості і збільшує невизначеність надходжень від податку на тютюн”, – підкреслив експерт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас