Українці запустили симулятор державного бюджету — його можна «розподілити» і «ухвалити» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці запустили симулятор державного бюджету — його можна «розподілити» і «ухвалити»

Казна та Політика
829
Аналітичний центр «CASE Україна», який займається проектом «Ціни держави», випустив онлайн-симулятор бюджету країни. Під кінець кожного року український парламент ухвалює проект державного бюджету – в першому читанні держбюджет на 2018 рік вже ухвалено. В онлайн-симуляторі кожен користувач може спробувати розподілити державні гроші на свій розсуд і на ті галузі, які вважає важливими, а потім «ухвалити» бюджет і подивитися, що вийде.
У кожній галузі дана не просто сума грошей, а конкретна структура витрат. Наприклад, із загального бюджету на медицину можна викроїти більше грошей на інші галузі, якщо зменшити зарплати медперсоналу, скасувати спеціальні медичні заклади, доплати за лікування і т. д. В освіті можна впливати на зарплати викладачам, вчителям, зменшити кількість студентів, які отримують вищу освіту, і т. д.
Звичайно, структура витрат суттєво спрощена в порівнянні зі справжнім бюджетом, але дає загальне уявлення про те, що розподіл бюджетних коштів — не таке просте завдання.
Ідея такого проекту виникла у команди «Ціни держави» давно.
Українці запустили симулятор державного бюджету — його можна «розподілити» і «ухвалити»
«Якось один з політиків почав відкрито обіцяти 500 євро пенсії вже в найближчому майбутньому — для цього бюджет пенсійного фонду повинен був у два рази перевищувати весь ВВП країни. Але це зрозуміло для експертів, звичайним людям це потрібно пояснювати. Тоді і виникла ідея інструменту, де можна на реальних даних перевірити можливість підвищення пенсій, зарплат або реалізації інших ідей, що тішать слух виборця», — повідомили в компанії.
У деяких випадках користувачеві пропонується впливати не тільки цифри, але і на якість. Наприклад, якщо запропонувати користувачам управляти витратами на держапарат, зрозуміло, що багато хто просто захоче зменшити зарплати чиновникам та скоротити їх кількість. Але це не відображало б реальний стан справ, тому в симулятор заклали якість чиновників і їхню продуктивність справлятися з документообігом, а також — роботу електронного уряду.
В симуляторі не вийшло реалізувати військові витрати. Команда передбачала дати користувачам можливість вибирати кількість військової техніки, кількість солдатів і інші цікаві деталі для формування ідеально армії. Але потрібна інформація виявилася засекреченою і військові витрати в симуляторі — у спрощеному варіанті.
Зараз в симуляторі можна працювати тільки з видатковою частиною, але команда планує додати і дохідну частину. Якщо, наприклад, користувач захоче отримувати більше грошей у бюджет, він повинен буде вказати, скільки податків він готовий заплатити.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас