В уряді придумали, як змусити підприємства економити енергію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В уряді придумали, як змусити підприємства економити енергію

Енергетика
1104
Голова Держенергоефективності Сергій Савчук представив механізм стимулювання енергоємних підприємств до енергоефективності, розроблений Агентством спільно з Українсько-датським енергетичним центром, — повідомляє прес-служба Кабміну.
Як пояснив Сергій Савчук, промисловість — один з найбільш енергоємних секторів економіки. Згідно з Національним планом дій з енергоефективності, до 2020 року Україна має скоротити енергоспоживання на 9%, а це близько 6,5 млн. т. н. е., де промисловість становить 25%. Крім того, Україна ратифікувала Паризьку угоду і взяла на себе зобов’язання щодо скорочення викидів парникових газів в атмосферу. Все це вимагає масштабного впровадження енергоефективних заходів на промислових об’єктах.
За словами голови Держенергоефективності, розроблений механізм передбачає, що кошти від вуглецевого податку будуть акумулюватися на рахунку в держбюджеті і будуть спрямовані виключно на фінансування заходів з енергоефективності та відновлюваних джерел енергії на підприємствах.
«Таким чином буде створено гарантоване джерело фінансування заходів щодо скорочення енергоспоживання, зменшення викидів вуглецю та переходу на «чисті» джерела», — підкреслив Сергій Савчук.
Як повідомив Сергій Савчук, в основі механізму — досвід 18 країн світу, де вуглецевий податок мотивує підприємства займатися енергоефективністю. Наприклад, у Данії підприємства укладають угоди з Датським енергетичним агентством, згідно з якими одержують пільговий податок, а також проводять енергоаудит, впроваджують системи енергоменеджменту та проекти з енергоефективності.
«Від механізму стимулювання енергоефективності виграють, у першу чергу, підприємства. Вони зможуть скоротити енергоспоживання і викиди СО2, не обмежуючи, а навіть збільшуючи обсяги виробництва і якість продукції. Зростатиме конкурентоспроможність підприємств, міцнітиме й економіка всієї країни», — підсумував Голова Держенергоефективності.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас