Польща вимагає компенсацію в українського заводу за варшавську фабрику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща вимагає компенсацію в українського заводу за варшавську фабрику

Фондовий ринок
3775
Польська Державна скарбниця звинувачує у невиконанні зобов’язань Запорізький автомобілебудівний завод, який у 2005 році купив у неї контрольний пакет акцій.
Про це повідомляє Польське радіо.
Повідомляється, що Польща подала до суду на українського інвестора, який 12 років тому придбав акції Фабрики легкових автомобілів (FSO) у Варшаві, у районі Жерань. І вимагає від української компанії понад чверть мільярда злотих компенсації.
Як повідомляють зарубіжні ЗМІ, ця справа прецедентна, її ініціатором є Міністерство розвитку Польщі, яке продало акції.
Також від його імені виступає Генеральна прокуратура Польщі. Крім того, прес-секретар генпрокуратури Сільвія Хайнріх нагадує, що Авто-ЗАЗ придбав 19,9% акцій, що давало 84,3% голосів на загальних зборах.
Зазначається, що продаж варшавської Фабрики легкових автомобілів українському інвестору відбувся у червні 2005 року. Приватизація підприємства мала врятувати його від банкрутства. Державна скарбниця отримала за пакет акцій лише 100 злотих (23 €). Йшлося не про гроші, а про гарантії збереження виробництва і зайнятості.
В угоді з Польщею і п’ятирічному інвестиційному плані українська компанія зобов’язалася підтримувати діяльність фабрики, кількість робочих місць (тоді 2,2 тис.) і збільшити виробництво. Зокрема, виробляти нову модель автомобіля.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас