Австрійці розробили робочий прототип квантового роутера — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Австрійці розробили робочий прототип квантового роутера

Технології&Авто
500
Фахівці з Університету Відня розробили перший в історії квантовий роутер і навіть провели перші випробування нового пристрою.
Це перший пристрій, який може не тільки приймати заплутані фотони, але й передавати їх. Крім того, схема, яка використовується в роутері, може стати основою для створення квантового інтернету.
Як відомо, системи квантового зв’язку працюють завдяки властивостям квантової заплутаності, що забезпечує неймовірний рівень безпеки даних, що пересилаються. Але на даний момент дані можуть бути переслані лише безпосередньо від одного користувача до іншого.
Перенаправити потік інформації стандартними оптоволоконними мережами не є можливим, бо вони поглинають світло і тим самим руйнують заплутаність. Однак групі дослідників під керівництвом Ральфа Рідінгера вдалося створити пристрій, який допоміг подолати ці обмеження.
Вчені використовували частоту в 5,1 ГГц, створивши 500 кремнієвих резонаторів, частота вібрації яких дозволяє зберегти квантову інформацію. Всі 500 кремнієвих резонаторів були протестовані на наявність підходящої для нього пари. Використано було лише 5 пар, які помістили в холодильник, який охолодив резонатори до абсолютного нуля. Потім їх підключили один до одного оптичним кабелем довжиною 20 см. Як повідомив автор та керівник розробки пан Ридингер:
«Подібні нанороутери здатні підтримувати заплутаний стан фотонів, на відміну від звичайних мереж зв’язку. Ми не бачимо ніяких обмежень, що заважають нам збільшити його з 20 сантиметрів до декількох кілометрів і навіть більше. Представлена система масштабується на більшу кількість пристроїв і може бути інтегрована в реальну квантову мережу. Поєднання наших результатів з оптичними мережами, здатних переносити квантову інформацію, може створити основу для майбутнього квантового інтернету».
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас