"Роттердам+" не покриває реальну вартість вугілля, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Роттердам+" не покриває реальну вартість вугілля, - експерт

Енергетика
1270
Вугільна складова в тарифі на електроенергію, яка базується на котируваннях вугільного хаба ARA (формула Роттердам+), не покриває реальну вартість вугілля на міжнародних ринках.
Таку думку в ефірі каналу “Еспрессо” висловив засновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук.
Коментуючи заяви НКРЕКП щодо можливого зростання ОРЦ на 2018 рік, експерт зазначив, що, безумовно, це пов’язано і з істотним зростанням цін на вугілля на міжнародних ринках. “Зараз дійсно НКРЕКП, до речі, заявила про те, що буде рости ціна на електроенергію для промисловості приблизно 10-15%. І вона, знову ж таки, зумовлена ​​тим, що зросла ціна приблизно десь з 60, грубо кажучи, до 85 доларів на зовнішніх ринках. Ми ж імпортуємо вугілля, тобто, його треба закупити за ті ж долари, за цю реальну ціну”, – говорить Корольчук.
Таким чином, на думку засновника Фонду енергетичних стратегій, сьогодні формула Роттердам+ не відображає реальну ціну вугілля. “Це (“Роттердам+”, – ред.) взагалі не ідеальна формула. Це перехідний етап до ринку вугілля”, – зазначив експерт.
Корольчук також підкреслив, що Україна просто змушена нарощувати видобуток власних енергоресурсів, в іншому випадку обсяг імпорту зростатиме з року в рік.
Нагадаємо, в 2016 році НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії. Відповідно до даної методології, ціна вугілля в тарифі базується на котируваннях вугільного хаба ARA (порт Роттердам) + доставка в український порт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас