Нафтовий фонд Норвегії відмовиться від інвестицій в нафту і газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтовий фонд Норвегії відмовиться від інвестицій в нафту і газ

Енергетика
832
Найбільший у світі суверенний фонд з активами в $1 трлн має намір відмовитися від інвестицій в нафтогазову галузь.
Про ці плани оголосили представники центробанку Норвегії. Фонд, створений за рахунок доходів Норвегії від видобутку нафти і газу, володіє акціями нафтогазових компаній на суму близько $40 млрд, але організація більше не хоче залежати від нафтогазового ринку і ризикувати добробутом майбутніх поколінь норвежців.
Відмова Державного глобального пенсійного фонду Норвегії (колишній нафтовий фонд) від інвестицій в нафту і газ допоможе диверсифікувати активи і знизити ризики, повідомили представники центробанку Норвегії в офіційній заяві. «Таким чином ми хотіли б розподілити ризики, які можуть вплинути на державний добробут. І ми швидше досягнемо цієї мети, якщо позбудемося ризиків, пов’язаних з нафтою», — цитує Bloomberg заступника керівника ЦБ Норвегії Егіла Матсена.
Нафтовий фонд Норвегії відмовиться від інвестицій в нафту і газ
Припинення інвестицій в нафтогазову галузь спричинить відмову від акцій таких гігантів, як Exxon і Shell, на суму близько $40 млрд.
Пропозицію нафтового фонду має розглянути міністерство фінансів. Відомство вивчить ситуацію і ухвалить остаточне рішення не раніше осені 2018 року. На даний момент заснований в 1990-і роки норвезький фонд вважається найбільшим у світі суверенним фондом. У вересні сукупна вартість його активів перевищила $1 трлн. У 2016 році половина активів організації надійшла за рахунок нарахування відсотків з інвестицій, а 45% — за рахунок виручки від продажу нафти і газу.
Представники нафтового фонду запевняють, що на їхнє рішення не вплинув стан нафтогазової індустрії в цілому або прогнози про майбутнє цін на нафту. Головною причиною занепокоєння стало поточне коливання цін на ринку. При цьому, як повідомляє Bloomberg, через кілька годин після заяви фонду індекс Stoxx Europe 600 Oil and Gas просів на 0,3%.
Раніше фонд продав більшу частину своїх вугільних активів. Фонд ухвалює такі рішення з етичних міркувань, які враховують екологічну ситуацію, а також факти, пов’язані з торгівлею зброєю і правами людини. Інвестиції Норвегії в викопне паливо постійно стають об’єктом пильної уваги громадськості.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас