Передбачити швидкість старіння по аналізах неможливо - вчені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Передбачити швидкість старіння по аналізах неможливо - вчені

Світ
431
Вчені не радять перевіряти швидкість свого старіння за допомогою біологічних і фізіологічних параметрів. Довжина теломер, маркери крові і навіть структура ДНК не можуть з точністю передбачити, як скоро вік дасться взнаки. Хоча аналізи допоможуть краще оцінювати своє здоров’я, експерти не рекомендують витрачатися на такі експерименти.
Автори дослідження, опублікованого в журналі American Journal of Epidemiology, визнають, що процес старіння в організмі ще недостатньо вивчений, щоб виводити достовірні прогнози щодо темпів старіння. Тим часом, на ринку вже існують десятки тестів і аналізів, які обіцяють передбачити настання фізичного та когнітивного занепаду. Але група вчених довела, що заздалегідь дізнатися ці дані неможливо.
В експерименті геронтологів брало участь 1000 новозеландців. За їх показниками здоров’я вчені спостерігали з народження і до 38 років. Аналіз 11 біомаркерів за період з 26 до 38 років показав, що різні показники вказують на різні темпи старіння. Результати не збігалися один з одним.
Більш того, аналізи крові і тести на виявлення змін в ДНК не змогли передбачити фактори когнітивних і фізіологічних вікових змін, які зазвичай оцінюються за показниками рівноваги тіла, сили хвату і за результатами когнітивних тестів. Передбачити відображення вікових змін на обличчі людини тестам також не вдалося.
Єдиним винятком стало вимірювання довжини теломер — кінцевих ділянок хромосом, які в міру старіння стають коротшими. Вченим вдалося зв’язати довжину теломерів з тим, на скільки років виглядає людина на думку оточуючих. Однак фізіологічні та когнітивні фактори старіння цей тест, як і всі інші, не визначає. При цьому багато компаній пропонують пройти його за $300.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас