Рада ухвалила за основу законопроект про кредитний реєстр НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада ухвалила за основу законопроект про кредитний реєстр НБУ

Казна та Політика
401
Верховна Рада у четвер ухвалила в першому читанні законопроект про створення і ведення кредитного реєстру Національного банку України (НБУ) і вдосконалення процесів управління кредитними реєстрами банків (№7114-д), що є однією з умов співробітництва України з Міжнародним валютним фондом і Європейським Союзом.
Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, за відповідний документ проголосувало 229 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.
У разі прийняття документа, НБУ зможе створити централізований кредитний реєстр за кредитами, заборгованість за якими становить більш ніж 100 мінімальних заробітних плат (м. з.п., на даний момент – 320 тис. грн).
Банки зобов’язані надавати інформацію в такий реєстр і повідомляти клієнта про таку передачу, який, у свою чергу, отримає право доступу до інформації про себе в кредитному регістрі і право вимагати внесення змін до неї в разі незгоди з її змістом.
Що стосується Нацбанку, то в залежності від обсягу заборгованості позичальника перед банком він повинен буде надавати банкам інформацію з кредитної реєстру.
В ході голосування депутат від фракції БПП, що входить в урядову коаліцію, Руслан Демчак зазначив, що фракція готова підтримати документ за умови низки правок, які б додатково захистили інформацію у кредитному реєстрі, є банківською таємницею, від передачі бюро кредитних історій, як це передбачалося спочатку.
У результаті спікер Андрій Парубій поставив документ на голосування з урахуванням цих правок, а перший заступник міністра фінансів Оксана Маркарова зазначила, що уряд підтримує цей документ.
Для поліпшення роботи бюро кредитних історій законопроект пропонує розширити перелік інформації, що включається в кредитну історію і надається виключно за згодою позичальника, а також врегулюється питання безперервності оновлення інформації за кредитними договорами у разі переуступки права вимоги за ними.
Крім того, документ вирішує колізію з правом доступу бюро кредитних історій до держреєстрів з нормами профільного законодавства: пропонується надати бюро право отримувати інформацію з держреєстру загальнообов’язкового державного пенсійного страхування за наявності письмової згоди особи, яку перевіряють.
У пояснювальній записці до законопроекту наводяться дані НБУ станом на вересень 2017 року, згідно з якими до проблемних кредитів корпоративного сектору віднесені 174 млрд грн кредитів Приватбанку, 3,8 млрд грн кредитів пов’язаних з банками осіб і 254,8 млрд грн кредитів іншим юридичним особам (з них 82% – кредити, видані 20 групам компаній).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас