Білоруси за $20 допомагають ввозити в Україну авто на литовських номерах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруси за $20 допомагають ввозити в Україну авто на литовських номерах

Технології&Авто
1538
Доставляти в Україну автомобілі на литовських номерах, використовуючи «сіру» схему, допомагають білоруси. Про це пише видання «Білоруський партизан».
За даними видання, в південних регіонах Білорусі сьогодні активно розвивається тіньовий бізнес з доставки громадян країни на кордон, де на них оформляють тимчасове ввезення європейського автомобіля. Соцмережі рясніють пропозиціями для білорусів заробити 20 доларів на подібній операції.
«Схема виглядає наступним чином. Український покупець платить 240 доларів за тимчасове ввезення на рік людині, яка займається паперами на кордоні. Та сплачує посереднику з Білорусі 50-80 доларів за людину, а посередник шукає місцевого і платить йому 20-25 доларів. Набрав 4 людини, привіз їх, заплатив по «двадцятці» – отримав 240 доларів в ідеалі. Посередник обіцяв моєму другові, що за це нічого не буде. Митники ні про що не попереджали, він з ними навіть не спілкувався. Посередник просто взяв підписану довіреність і відніс в кабінет. Мені рік тому теж пропонували з’їздити, щоправда, за 50 доларів. Але я не погодився лізти в цю авантюру – потім українці штраф змусять платити, як туди приїду. А з Кобрина дуже багато людей їздило. З деяких сіл чи не всі жителі! Машина не розмитнюється, залишається на «номерах» ЄС. За кермо нікого не садять, відправляють назад пішки через кордон», – цитує видання своє джерело.
Крім цього, білоруське видання взяло коментар у співробітника Митної служби України і з’ясувало, яка відповідальність загрожує учасникові «сірої» схеми, на якого оформлене ввезення.
«Нерезидент має право на тимчасове ввезення автомобіля на термін до одного року. Після цього він зобов’язаний його вивезти. Якщо цього не відбудеться, ваш співвітчизник буде притягнутий до відповідальності за статтею 481 Митного кодексу України. Якщо буде встановлено факт прострочення тимчасового ввезення менше ніж на три доби, штраф – 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто 50 множимо на 17 гривень – штраф на даний момент складе 850 гривень, або 32 долари. Прострочення від 3 до 10 діб – 300 неоподаткованих мінімумів, або 192 долари. Якщо термін прострочений більш ніж на 10 діб, штраф складе 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або 640 доларів. Крім того, особа, яка тимчасово ввезла автомобіль, не має права передавати управління іншим людям. Якщо цей факт буде встановлено, то відповідальність настає за частиною 2 статті 469 Митного кодексу України. Це 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або 320 доларів», – розповіли білоруським журналістам в Митній службі України.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас