П'ять банків зволікають з докапіталізацією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

П'ять банків зволікають з докапіталізацією

Казна та Політика
1475
11 листопада минув четвертий місяць з моменту, коли набули чинності вимоги НБУ щодо мінімального статутного капіталу в 200 млн грн.
Порівняно з ситуацією місяць тому, коли сім банків не мали зареєстрований статутний капітал на 200 млн грн, зараз ситуація покращилася. У жовтні Айбокс Банк завершив докапіталізацію.
За даними Мін’юсту, на 13 листопада шість банків мають статутні капітали менше 200 млн грн. Але акціонери одного з них, Кредит Оптима Банку (капітал – 120 млн грн) родини Бойка, сьогодні повинні схвалити залишення банківського ринку.
Тому питання збільшення капіталу залишається актуальним лише для п’яти установ. Зареєстрований статутний капітал банку «Центр» громадянина Франції Хамеда Аліхані становить 120 млн грн. Капітал “Альпарі Банк” українця Бахтарі Хедаятоллах також не змінювався – 122 млн грн, як і капітал банку «Портал» Ігоря Колосніцина – 125 млн грн (оголосили додемісію до 200 млн грн), або Полікомбанку сім’ї Тарасовець – капітал 145 млн грн.
Капітал Українського банку реконструкції і розвитку дорівнює 120 млн грн, але китайці Дуншен і Чжунюн отримали дозволи НБУ на купівлю банку й збільшення його капіталу до 244 млн грн.
Згідно з оборотно-сальдовим балансом банків на 1 жовтня, у графі 5004 “Внески за незареєстрованим статутним капіталом” внески числилися у банку «Центр» (80 млн грн), Альпарі Банку (78 млн грн). Внесок в 80 млн грн навіть «є» у Кредит Оптима Банку, який «передумав» докапіталізуватися. Коштів не було в Полікомбанку, УБРР і банку «Портал».

Довідка Finance.ua

  • НБУ міг визнати ці банки проблемними ще в липні. Після чого банкам дається до 180 днів для усунення порушення законодавства. 7-го жовтня заступник голови НБУ Катерина Рожкова повідомляла, що шість невеликих банків працюють у режимі обмежень з причини перевірки Нацбанком джерел походження коштів для їх докапіталізації.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас