Банки-банкрути залишають Центробанк РФ з овочебазами і птахофабриками - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки-банкрути залишають Центробанк РФ з овочебазами і птахофабриками - Bloomberg

Світ
1310
Новий механізм санації банків змушує Центробанк РФ задуматися про те, що робити з активами, з якими він не звик мати справу.
Про це пише Bloomberg.
З кінця серпня Центральний Банк Росії двічі вдавався до схеми порятунку кредитних організацій з використанням Фонду консолідації банківського сектору, яка була розроблена, щоб уникнути витрат, пов’язаних із залученням як санаторів приватного сектору.
Така стратегія означає, що для подальшого продажу націоналізованих банків інвесторам регулятору потрібен план роботи з компаніями, досвіду управління якими у нього немає.
“Прагнучи частково компенсувати дірку в балансі “Бінбанку”, акціонери банку, що з вересня перебуває на санації, передали Центробанку активи, що включають птахофабрики, цементні заводи та лісопильні”, – повідомив заступник голови ЦБ Василь Поздишев.
“Хотів би я подивитися на курку, яка може знести яйце, досить велике для того, щоб закрити діру в балансі Бінбанку”, – сказав головний операційний директор аналітичної компанії Macro Advisory Том Едсхед.
“Підозрюю, що ЦБ намагатиметься якнайшвидше продати ці активи, щоб їх вартість не зруйнувалася за відсутності правильного власника”, – говорить він.
Незвичайні активи, які складно оцінити, висвічують дилему, з якою стикається ЦБ при реалізації нового механізму оздоровлення банків, який передбачає активну участь самого регулятора.
Раніше центробанк намагався рятувати кредитні організації, надаючи дешеві позики стороннім санаторам, однак ця стратегія часто не приносила бажаних результатів.
За попередніми розрахунками регулятора, на санацію Бінбанку і Банку “ФК Открытие”, яка проводиться з використанням Фонду консолідації банківського сектору, може знадобитися до 820 мільярдів рублів (14 мільярдів доларів), однак більш точна оцінка буде залежати від результатів подальшого аналізу балансів банків.
Це завдання ускладнює обсяг кредитів, наданих пов’язаним особам, часто під неліквідне забезпечення, вартість якого важко визначити.
Основні акціонери Бінбанку, мільярдер Михайло Гуцерієв і його племінник Михайло Шишханов, погодилися передати регулятору активи, вартість яких оцінюється як мінімум у 70 мільярдів рублів.
Це сімейні активи, деякі з них заставлені в інших банках, які повинні дати згоду на передачу.
Деякі з активів, наприклад, акції НК “Русснефть”, публічно торгуються і легко піддаються оцінці. Однак визначити вартість інших, включаючи гігантську овочебазу в Підмосков’ї і компанії, що спеціалізуються на нанотехнологіях, буде складніше.
“Не думаю, що у центробанку вже є стратегія щодо цих активів, оскільки він зосередився на безпосередньому завданні компенсувати якомога більше, – говорить аналітик Fitch Ratings Олександр Данилов. – Вони вирішать, що з ними робити, пізніше”.
Центробанк і Шишханов не відповіли на прохання прокоментувати активи, передані регулятору. Поздишев говорив минулого тижня, що їх оцінка входить у завдання тимчасової адміністрації банку.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас