В «Укренерго» порахували, скільки грошей потрібно на приєднання до енергосистеми Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В «Укренерго» порахували, скільки грошей потрібно на приєднання до енергосистеми Європи

Енергетика
630
Інвестиції для підготовки синхронізація української енергосистеми з ENTSO-E (Європейська мережа системних операторів передачі електроенергії) оцінюються в 11,4 млрд грн. Про це під час панельної дискусії «Інтеграція ОЕСУ з ENTSO-E: ключові виклики і майбутнє» заявив директор з інвестицій та стратегії ДП «НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, передає Енергореформа.
За його словами, основну частину інвестицій, 4,1 млрд грн потребуватиме будівництво мереж електропередачі, близько 4 млрд грн піде на заходи з підготовки генерації, в т.ч. на будівництво об’єктів, які дозволять провести відключення від російської енергосистеми. Ще 2,9 млрд грн необхідно для організації каналів зв’язку для технічного управління українською енергосистемою.
«Більшу частину цих заходів ми мали виконати і без необхідності синхронізації з Європою. З 11,4 млрд грн виключно на синхронізацію необхідно всього 460 млн грн. За нашими розрахунками, окупність після об’єднання ринків займе кілька днів», – заявив Кудрицький.
Він також зазначив, що близько 4,3 млрд грн від загальної суми буде профінансовано міжнародними фінансовими інституціями, зокрема Світовим банком.
Раніше найбільші гравці ринку генерації України підписали меморандум про спільну роботу з інтеграції в ENTSO-E. Серед них: «Укренерго», «Енергоатом, «Укргідроенерго», ДТЕК, «Центренерго» і «Донбасенерго».
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас