Єврокомісія офіційно запропонувала "антигазпромівські" поправки до газової директиви ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія офіційно запропонувала "антигазпромівські" поправки до газової директиви ЄС

Енергетика
833
Європейська комісія (ЄК) запропонувала внести поправки до директиви ЄС щодо газу з метою “покращення функціонування внутрішнього енергетичного ринку ЄС і зміцнення солідарності між державами-членами”.
Про це йдеться в офіційному комюніке ЄК.
“Мета поправки полягає в тому, щоб завершити існуючу газову директиву (2009/73/EC) та уточнити, що основні принципи енергетичного законодавства ЄС (доступ третіх сторін, тарифне регулювання, поділ власності та прозорість) будуть застосовуватися до всіх газопроводах в треті країни і з них до кордону юрисдикції ЄС “, – сказано в заяві.
Як відзначають в Брюсселі, це гарантує, що всі магістральні трубопроводи, що входять на територію Євросоюзу, “відповідають правилам ЄС, експлуатуються з однаковим ступенем прозорості, доступні іншим операторам і працюють ефективно”.
Після того, як поправка буде прийнята Європейським парламентом і Радою ЄС, ці зміни “стануть важливим кроком на шляху до завершення будівництва Енергетичного союзу”.
У ЄК вважають, що цей крок буде сприяти “досягненню цілей газового ринку ЄС, включаючи посилення конкуренції між постачальниками газу і підвищення енергетичної безпеки в ЄС”.
“Забезпечення ефективного управління всіма основними трубопроводами, повністю або частково перебувають на території ЄС, в режимі прозорого регулювання призведе до зменшення конфлікту інтересів між операторами інфраструктур і постачальниками газу і гарантує встановлення недискримінаційних тарифів”, – йдеться в комюніке.
Втім, ЄК запропонувала дозволити державам-членам мати можливість надавати існуючим транскордонним трубопроводах “деякі відступи від застосування директиви в кожному конкретному випадку, якщо такі відступи не завдають шкоди конкуренції або безпеки поставок”.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас