Естонія заблокувала електронні паспорти через браковані чіпи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Естонія заблокувала електронні паспорти через браковані чіпи

Світ
676
Електронні паспорти замінюють жителям Естонії кредитні картки і медичні поліси, а також дозволяють брати участь у виборах. Система дуже корисна, але, як виявилося, є недосконалою з точки зору безпеки: як повідомляють Engadget і Business Insider, фахівці виявили у чіпа паспорта серйозну уразливість. Уряд тимчасово заморозив дію електронних паспортів.
Експерти виявили «дірку» в системі безпеки чіпа електронного паспорта, яка дозволила б зловмисникам заволодіти особистими даними 760 000 осіб. Це половина населення країни. Щоб усунути уразливість, Естонія тимчасово заблокувала доступ до електронних паспортів для більшості жителів країни. Враховуючи, що естонці використовують їх в найрізноманітніших сферах життя, від онлайн-банкінгу до участі у виборах, удар виявився відчутним.
Були заморожені всі електронні паспорти, видані з жовтня 2014 року по 25 жовтня 2017 року. Їх власникам необхідно подати заявку на отримання оновлених сертифікатів з виправленням. Це можна зробити в Інтернеті, але наплив людей паралізував онлайн-служби і змусив населення стікатися в поліцейські дільниці та інші урядові установи. Певний час оновлення паспортів онлайн було доступне тільки для медичних працівників і найбільш частих користувачів, але з понеділка систему знову відкрили для всіх.
Перші повідомлення про «дірки» в безпеці електронного паспорта стали з’являтися ще на початку вересня, коли дослідники виявили дефектні чіпи (проблема, як з’ясувалося, лежала на совісті виробника). Взагалі, не відомо про жоден випадок незаконних дій з використанням цієї уразливості. Проте, чиновники вирішили попередити можливі проблеми і призупинити дію електронних паспортів. Щоб оновити їх, громадянам Естонії надано час до березня 2018 року.
За словами прем’єр-міністра країни Юрі Ратаса, функціонування електронної держави засновано на довірі, і Естонія не може дозволити собі поставити своїх громадян під загрозу крадіжки особистих даних.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас