Україні запропонували добудувати блок ХАЕС за китайською технологією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні запропонували добудувати блок ХАЕС за китайською технологією

Енергетика
1659
Україна отримала пропозицію від китайської China National Nuclear Corporation (CNNC) і Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) розглянути можливість добудови блоку №4 Хмельницької АЕС за технологією Hualong One (HPR-1000).
Про це повідомив президент Енергоатому Юрій Недашковський.
“Вони прибули, щоб запропонувати участь у добудові блоків №3 і №4 (ХАЕС – ред.) за так званою “формулою 1+1”. Тобто третій блок добудовується за технологією ВВЕР, четвертий – за їхньою, китайською технологією – реактор Hualong”, – сказав він.
За словами президента Енергоатому, китайська сторона заявила про можливість високого рівня української локалізації при добудові блоків і готовність надати 85% фінансування від загальної вартості проекту.
“Вони говорять мало не про 80% локалізацію і 85% фінансування проекту за рахунок ICBC. Зрозуміло, під державні гарантії, що трохи знижує привабливість пропозиції”, – уточнив Недашковський.
Глава “Енергоатому” нагадав, що вже розроблене техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) добудови Х3/Х4 на основі ВВЕР має позитивні висновки державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки, а також інвестиційної складової.
“Тому, якщо вони хочуть, щоб їхній проект був реалізований, ми повинні спільно підготувати зміни до ТЕО. Для цього необхідно підписати угоду про конфіденційність, щоб ми могли обмінюватися не буклетами, а чутливою ​​комерційною інформацією. На підставі цього спочатку розробити техніко-економічний аналіз, який швидко розробляється, щоб ми могли побачити, наскільки прийнятна ця пропозиція для українських реалій, і вже далі вносити зміни до ТЕО”, – сказав він.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас