Мінекономіки: Моніторинг державних закупівель аудиторами попередить зловживання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки: Моніторинг державних закупівель аудиторами попередить зловживання

Казна та Політика
86
Мінекономіки підтримує законопроект про моніторинг закупівель, відповідно до якого Державна аудиторська служба України зможе проводити моніторинг державних закупівель.
Про це повідомляє прес-служба МЕРТ.
«Наступного тижня Верховна Рада України має розглядати законопроект №4738-д про моніторинг публічних закупівель. Мінекономрозвитку підтримує його і закликає Верховну Раду його ухвалити», – йдеться в повідомленні.
У міністерстві зазначають, що етап запровадження електронної системи ProZorro завершився успішно. Тепер кожен може відслідковувати перебіг будь-якого тендеру від оголошення закупівлі державним замовником до його виконання. Щоб система закупівель ефективно запобігала порушенням, потрібно зробити ефективнішими нагляд та контроль на державному рівні. Наразі Антимонопольний комітет України повністю виконує свої обов’язки щодо перевірки закупівель: всі запити і скарги від бізнесу розглядаються неупереджено та в установлені Законом “Про публічні закупівлі” терміни. Порушеннями великих замовників, де йдеться про значні бюджети, почало займатись Національне антикорупційне бюро України.
Однак ці органи займаються порушеннями вже де-факто. Багато зловживань можна було б попередити, якби працював регулярний моніторинг закупівель. Відповідно до закону “Про публічні закупівлі” займатися ним повинна Державна аудиторська служба України, однак, на жаль, наразі вона не має відповідних повноважень. Щоб вчасно попереджувати порушення закупівель, необхідно розв’язати руки ДАСУ і надати їй відповідні повноваження. Про це йдеться в законопроекті №4738-д.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас