В українські компанії почали підсилати шпигунів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В українські компанії почали підсилати шпигунів

Казна та Політика
481
Бізнесмени просять приватних детективів проникати до контрагентів і перевіряти їх на благонадійність
Нестабільна економічна ситуація в країні змушує власників українських компаній перестраховуватися і йти на крайні заходи в питанні вибору партнерів по бізнесу. Щоб не втратити гроші і бути впевненим, що їх «не кинуть», вони все частіше звертаються до приватних детективів, що спеціалізуються на збиранні і перевірці інформації.
І хоча в більшості компаній є власні служби безпеки, їх керівники або не мають до сфери безпеки жодного відношення, або є колишніми топ-співробітниками правоохоронних органів. А значить, звикли вирішувати питання підняттям телефонної трубки.
Гнилуваті партнери
Однак нинішні часи вимагають інших підходів — потрібно вміти користуватися всіма сучасними методами, використовуючи і блага науково-технічного прогресу. Як розповіли нам самі слідчі, кількість таких звернень від бізнесменів у цьому році суттєво зросла.
«Постійно перевіряють контрагентів на благонадійність — відсівають фіктивні компанії, з боргами, з проблемними засновниками, перевіряють на предмет кумівства, ігор на тендерах і т. д.», — розповів засновник детективного бюро «Рись», член Клубу приватних детективів світу Руслан Болгов.
Підтверджують тренд і його колеги, відзначаючи при цьому, що звертаються за такими послугами як дрібні бізнесмени, так і великі компанії. Найчастіше вони замовляють повну перевірку контрагентів, а іноді навіть просять проникати до потенційних партнерів або конкурентів для збирання інформації.
Але така послуга дорога і тривала за часом виконання (може займати від 3 місяців до кількох років), тому найчастіше від цієї затії відмовляються самі замовники, кажуть слідчі.
«Найбільший відсоток звернень йде від постійних клієнтів, з якими співпрацюємо тривалий час. Але є і нові, від тих, хто постраждав від будь-яких дій ззовні або всередині компанії — це стосується українських компаній. А ось компанії з-за кордону взагалі ніколи не будуть працювати з іноземними партнерами, поки їх не перевірять. Перевіряють навіть топ-менеджерів», — розповів керівник Бюро приватних розслідувань Сергій Гіда.
Інтернетом не обмежуються
Найчастіше перевірка проходить за відкритими джерелами, бо практично вся необхідна інформація знаходиться у відкритому доступі, просто її потрібно правильно зібрати, проаналізувати та систематизувати. Нерідко трапляється, що цим справа не закінчується і треба працювати «на місці», використовувати методи розшукової діяльності.
Як правило, замовники, які хочуть отримати таку інформацію, жадають мати її вже «на вчора». Тому збирати необхідні дані слідчі намагаються оперативно, в максимально стислі терміни, запевняють детективи.
«Звернення та їх географія дуже різноманітні – від дрібних торговців канцелярськими товарами до директорів великих холдингів і компаній зі світовим ім’ям. Щоправда, проблеми і завдання у них трохи відрізняються. Але це не означає, що підприємець ставить завдання простіші, ніж власник холдингу, все залежить від ситуації», — зазначив Гіда.
Вартість послуг сищиків завжди різна, але зростання цін у них у зв’язку з інфляцією та зростанням курсу валют не було. Оскільки роботи і так оцінюються у твердій валюті, цінники завжди однаковіі, кажуть слідчі. Загалом, прайс на такі послуги залежить від масштабу, строковості та кількості проведених заходів і стартує від $1 тис. Крім того, вартість залежить від жадібності виконавця і того, на скільки він сам оцінить свої послуги, кажуть детективи.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас