ЄБРР пропонує Україні впроваджувати аукціони замість "зелених" тарифів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР пропонує Україні впроваджувати аукціони замість "зелених" тарифів

Енергетика
719
Європейський банк реконструкції та розвитку пропонує Україні стимулювати розвиток відновлюваних джерел енергії шляхом впровадження аукціонів, а не “зелених” тарифів.
Про це повідомляє видання “Енергореформи”.
Як зазначає заступник директора ЄБРР Марина Петрова, в сучасному світі набагато більш адекватним вважається проведення аукціонів, на яких потенційні виробники “зеленої” електроенергії пропонують тарифи, за якими вони готові продавати енергію з новозбудованих потужностей.
“Ми вже обговорюємо з Радою і Міненерговугілля необхідність розробки нового законодавства, яке замінить існуючий механізм “зелених тарифів” і запропонує інші способи стимулювання”, – розповіла вона. “Правильно було б зберегти “зелений тариф” для тих електростанцій, які вже запущені або запускаються зараз, водночас для нових проектів доцільно виробити більш прогресивні механізми стимулювання”, – додала Петрова.
За її словами, запуск механізму аукціонів може знизити тарифи на електроенергію.
“Потрібно тестувати ринок і намагатися отримати конкурентну ціну, за якою він готовий вводити нові потужності”, – пояснює заступник директора ЄБРР.
“З іншого боку, невідомо, наскільки адекватно враховується амортизація існуючих основних фондів в ціні традиційної енергетики – про це дізнаємося від першого гравця, який побудує нові енергопотужності в традиційній енергетиці і заявить ціну, за якою він готовий продавати електрику – не факт, що ціна електроенергії з цієї нової ТЕС буде значно нижчою, ніж ціна, за якою буде продавати електрику “зелена” енергетика, якщо провести конкурентний тендер”, – додала вона.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас