Держбанкам України знову знадобиться докапіталізація - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбанкам України знову знадобиться докапіталізація - експерт

Фондовий ринок
690
В рамках підготовки дослідження для Офісу фінансового та економічного аналізу ВРУ прямі номінальні витрати (без урахування відсотків) в докапіталізації державних банків шляхом обміну облігацій внутрішньої державної позики («ОВДП») на акції банків за 2008 – 2 квартал 2017 перевищують сукупний бюджет Міноборони і ГРУ Міноборони за аналогічний період, а саме 250 млрд грн проти 238 млрд грн.
Про це повідомляє екс-співробітник «Приватбанку» і блогер Вікторія Страхова на своїй сторінці в Facebook.
«Докапіталізація держбанків завжди була болючою темою для Мінфіну, адже це роздуває держборг, тому рішення про кожну докапіталізацію приймалося з боєм, а 351 постанова НБУ призводила до болючих спазмів. Згнітивши серце і свято вірячи, що це востаннє в 2017 році, «Ощадбанк» і «Укрексімбанк» було докапіталізовано, і навіть щодо «винятку з усіх правил» Мінфін сподівався, що 38,5 млрд грн – це максимальна сума докапіталізації «Приватбанку» в 2017 році і в цілому. Але оптимізм Мінфіну розбився об прозу політичну та регулятивну. Восени банкіри все більше стали приділяти часу оцінці переходу на МСФЗ 9 – надоспіли відповідні розрахунки. І швидше за все держбанкам знову знадобиться докапіталізація», – констатує Страхова.
За її словами, саме тому, незважаючи на бюджетну резолюцію, в проекті держбюджету на 2018 рік знову передбачено право КМУ випускати ОВДП для докапіталізації банків і сума обмеження не встановлена.
«Фактично держава на рік витрачає в середньому 12 млрд грн на сплату процентів за ОВДП для фінансування банків і лише 1,5 млрд грн на відсотки за кредитами для фінансування будівництва та ремонту доріг, тобто фінансування обслуговування боргових зобов’язань «Укравтодору» в 8 разів менше, ніж витрати на обслуговування ОВДП, які були використані для капіталізації державних банків», – наводить розрахунки Вікторія.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас