Україна може повернутися до закупівель газу у "Газпрому" - віце-прем'єр України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може повернутися до закупівель газу у "Газпрому" - віце-прем'єр України

Енергетика
3715
Закуповувати природний газ безпосередньо у “Газпрому” в існуючому форматі відносин дуже ризиковано і безвідповідально, проте переведення Європою закупівлі російського газу на кордон з РФ може змінити ситуацію, вважає віце-прем’єр Володимир Кістіон.
“Ніколи не говори ніколи… Якби ми перенесли точку обліку по транзиту на східний кордон, такий варіант (прямої закупівлі газу у “Газпрому” – ред.) можна було б розглядати”, – сказав він.
Коментуючи оцінки, що російський газ буває дешевшим, ніж купує Україна в Європі, В.Кістіон нагадав, що “безкоштовний сир буває тільки в мишоловці”.
“Ми можемо проаналізувати попередній досвід, коли нас прив’язували привабливими умовами, а потім вирішували всі свої питання”, – підкреслив він.
Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко поставив завдання перевести закупівлю Європою російського газу після 2019 року із західного на східний кордон країни.
“У зв’язку з тим, що контракт закінчується в 2019 році, наше завдання за допомогою Євросоюзу домогтися революційної зміни в організації транзиту”, – сказав він під час щорічного послання про внутрішнє і зовнішнє становище країни в 2017 році у Верховній Раді на початку вересня цього року. За його словами, Україна повинна надавати транзитні послуги не Росії, а Євросоюзу.
“Нафтогаз України”, коментуючи заяву глави держави, зазначив, що майбутнє завантаження української газотранспортної системи (ГТС) можуть забезпечити європейські компанії, які будуть купувати російський газ на східному кордоні України.

Довідка Finance.ua:

  • “Нафтогаз” припинив прямі закупівлі газу у “Газпрому” 696 днів тому.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас