Українські банки зобов'язані виплачувати вкладникам неустойки - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки зобов'язані виплачувати вкладникам неустойки - юрист

Кредит&Депозит
1051
Якщо людина з вини банку вчасно не отримала свій депозит, то вона має право на інфляційний відсоток і додаткові 3% на день.
Українські вкладники можуть більше отримати з несумлінних банків, які відмовляються вчасно повертати депозити. Люди мають право на додаткову компенсацію в разі, якщо вклад перераховано на картковий рахунок, але фактично не видано. Відповідне рішення виніс Верховний суд, розглядаючи справу №6-1881цс16.
«Йдеться про випадки, коли банк відправляє суму депозиту на картковий рахунок, і відмовляється видавати кошти в касі – направляє людину в банкомат. А як тільки вона до нього доходить, з’ясовується, що там операції лімітовані. І за добу банкомат може видати за одним рахунком не більше 1-2 тис. грн. Тож внесок в 100 тис. грн. потрібно буде отримувати кілька місяців, і весь цей час банк продовжить користуватися грошима людей, але не нараховувати їм відсотків. Так ось ВСУ постановив, що за всі ці кілька місяців вкладнику повинні нарахувати та виплатити процентну ставку на рівні поточного індексу інфляції плюс 3% в день неустойки. Нарахувати на невиплачену частину коштів», – пояснив старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.
Якщо банк продовжує вести свою діяльність, то виплачувати неустойку повинен він, а якщо в нього заходить тимчасова адміністрація, то перерахунок суми депозиту здійснює Фонд гарантування вкладів фізосіб.
«Адекватні банки можуть і самі нарахувати горезвісні 3% на день з інфляцією, але більшість, на жаль, чинять опір. І в цьому випадку, у людей тільки один шлях – до суду. Не потрібно боятися туди йти, оскільки в цій частині закон на боці людини – треба посилатися на Цивільний кодекс, та й свіжу постанову ВСУ варто процитувати. Можна не сумніватися в рішенні на свою користь. Раджу не спускати банкам маніпуляції з депозитними виплатами, і отримувати належне за законом. При великих вкладах і великих термінах прострочення можна отримувати солідні суми компенсацій», – зауважив Кравець.

Бонус до депозиту від Finance.UA:

Нагадаємо, на порталі Finance.UA працює спеціальна програма Бонус до депозиту. З її допомогою можна істотно збільшити процентну ставку за вкладом!
Як це зробити? Всього три кроки:
1. Заходьте на сторінку Бонус до депозиту від Finance.UA.
2. Вибирайте зручну для вас програму від банків у гривні, доларах або євро.
3. Оформляйте заявку на сайті!
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас