Банки ще не відновилися після фінансової кризи десятирічної давності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки ще не відновилися після фінансової кризи десятирічної давності

Світ
353
Багато хто вважає, що фінансовий сектор ледь постраждав від кризи, яка була спровокована десять років тому. Однак дослідження аналітичного бюро New Financial показує, що це не зовсім так.
Додатковий капітал, який з’явився на балансі банків на вимогу регуляторів, призвів до серйозних наслідків. У період з 2006 по 2016 рр. віддача від капіталу найбільших банків світу знизилася на третину (більше у Великобританії і Європі).
Розстановка сил змістилася від розвинених країн в бік Китаю, який у 2016 р. мав чотири з п’яти найбільших банків за активами порівняно з усього однією з 20 найбільших фінансових організацій у 2006 р.
По чванливим монстрам інвестиційно-банківського сектора також був завданий потужний удар. Доходи сектора впали на 34% в реальному вираженні, а прибуток – на 46%. Рентабельність власного капіталу скоротилася на третину.
Працівники все ще отримують щедрі бонуси, але їхня зарплата зменшилася в реальному обчисленні на 52%.
Змінилася відносна значимість різних підрозділів: скорочення доходів виявилося набагато вищім у відділах продажів, торгівлі цінними паперами та залучення капіталу, ніж в підрозділах з консультування злиття або випуску боргових зобов’язань, зазначає британський журнал The Economist.
Останнє редагування відображає багато в чому тенденцію ринку. У 2016 р., незважаючи на рекорди на Уолл-стріт, фондовий ринок був меншим пропорційно ВВП, ніж у 2006 р.; це сталося через те, що Європа і Азія демонстрували не дуже хороші показники.
Іншими словами, позики перемістилися в інші зони економіки, що не зробило фінансовий сектор менш уразливим. Несподіваний обвал цін на активи або різке підвищення процентної ставки розкриють всі невидимі загрози.
Центральні банки добре знають про це, саме тому вони так обережні зі згортаням монетарних стимулів. Центром наступної економічної кризи буде фінансовий бізнес, бо він найменше змінився за минуле десятиліття.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас