В Україні збільшилися викиди шкідливих речовин в атмосферу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні збільшилися викиди шкідливих речовин в атмосферу

Казна та Політика
657
Останнім часом в Україні фіксується збільшення викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря, – розповів Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.
«Це відбувається через зменшення споживання природного газу і інтенсивне використання, наприклад, вугілля або мазуту для виробництва, обігріву приміщень та інших потреб. На жаль, це призводить до збільшення рівня забруднення атмосферного повітря», – пояснив Міністр екології та природних ресурсів.
При цьому він зазначив, що ситуацію можна поліпшити за рахунок ефективного використання екологічного податку, більшу частину якого складають кошти, сплачені підприємствами-забруднювачами.
«У рамках оголошеної децентралізації 80% екологічного податку в даний час направляються на органи місцевого самоврядування. Тобто на місця делеговані кошти і всі повноваження з наведення екологічного порядку на підвідомчих територіях. Але саме на цьому етапі виникає найбільша проблема», – пояснив Семерак.
Він навів дані офіційної статистики, згідно з якими лише 32% екологічних коштів, які були сплачені до місцевих бюджетів 2016-го року, пішли на заходи з захисту навколишнього середовища, тоді як решта 68% так і залишилися невикористаними.
«В минулому році бюджети місцевих органів самоврядування в Україні отримали сукупно чотири мільярди гривень. Це все-таки величезні гроші. Якби вони були використані за призначенням, то в Україні було б вирішено багато проблем з вивезенням, зберіганням, утилізацією твердих побутових відходів, з хвостосховищами в Калуші або заводом в Орлові. У більшості випадків вдалося б запобігти забрудненню вод і ґрунтів і зменшити шкідливі викиди в повітря», – резюмував Остап Семерак.
При цьому Міністр зазначив, що в Україні трапляються окремі випадки, коли органи місцевого самоврядування спрямовують кошти не на природоохоронні заходи, а на вирішення інших соціальних проблем.
«Рівень екологічної свідомості та освіченості всюди дуже низький. Відповідно це позначається на діях представників органів місцевого самоврядування. Направляючи фінансові ресурси не на вирішення екологічних проблем, а на інші сфери, вони також демонструють, що для них питання поліпшення стану навколишнього середовища не є пріоритетними. Але разом з цим вони не розуміють, що стан навколишнього середовища безпосередньо впливає на стан здоров’я і життя людей», – резюмував Міністр екології та природних ресурсів.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас