Україна заблокувала активи екс-чиновників у 8 країнах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна заблокувала активи екс-чиновників у 8 країнах

Кримінал
308
У 2017 році Державна служба фінансового моніторингу виявила операції, які можуть бути пов’язані з легалізацією грошових коштів або з іншими злочинами, на загальну суму в розмірі 45,2 мільярда гривень, повідомила прес-служба відомства.
Як поінформували в Службі, за 9 місяців поточного року до правоохоронних органів за результатами перевірок було направлено понад півтисячі матеріалів.
«За підсумками посилених заходів у протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення Держфінмоніторинг підготував 518 матеріалів, які направлені в органи прокуратури, Державної фіскальної служби, органів внутрішніх справ, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро», — цитується в повідомленні голова Державної служби фінмоніторингу Ігор Черкаський.
В релізі також наголошується, що значна робота проводиться Держфінмоніторингом з розслідування фактів відмивання коштів, отриманих від корупційних дій, розкрадання та привласнення державних коштів і майна колишніми високопоставленими чиновниками. Так, за 9 місяців поточного року в правоохоронні органи були передані 164 такі матеріали, сума підозрілих фінансових операцій за якими становить 15 млрд грн.
Всього ж за весь період проведення розслідувань (березень 2014 — вересень 2017 рр..) в правоохоронні органи направили 711 матеріалів щодо колишніх чиновників на суму 216,7 млрд грн, заблоковано на рахунках фізичних і юридичних осіб гроші в еквіваленті $1,54 млрд.
Як підкреслив Черкаський, «особливу увагу Держфінмоніторинг приділяє пошуку і блокуванню активів колишніх високопосадовців за кордоном».
За його словами, згідно з повідомленнями підрозділів фінансової розвідки інших країн, «заблоковані активи колишніх високопоставлених органів влади, місцевого самоврядування України та пов’язаних з ними осіб на загальну суму 107,19 млн доларів, 15,87 млн євро і 135,01 млн швейцарських франків, зокрема, в наступних країнах: Австрія, Великобританія, Латвія, Кіпр, Італія, Ліхтенштейн, Швейцарія і Нідерланди» (тобто загальна сума в доларовому еквіваленті – понад 250 млн. – Ред.).
Служба додає, що спільно з правоохоронними органами Держфінмоніторинг здійснює заходи, спрямовані на попередження та протидію фінансуванню терористичної діяльності (сепаратизму) в Україні. Зокрема, за 9 місяців поточного року відомство направило в правоохоронні органи 46 матеріалів щодо фінансових операцій осіб, які можуть бути пов’язані з сепаратистами, на загальну суму в розмірі 766,85 млн грн. У 23 випадках кошти підозрюваних у сепаратизмі осіб на суму в 47,63 млн грн вдалося заблокувати.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас