Україна не зможе збільшити імпорт вугілля морем – ЦТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не зможе збільшити імпорт вугілля морем – ЦТС

Енергетика
614
Україна не зможе наростити поставки імпортного вугілля морем через низьку пропускну спроможність морських портів і завантаженість залізничної інфраструктури транзитними і експортними вантажопотоками. Про це йдеться в статті аналітичного центру ЦТС. У матеріалі зазначається, що в основному “чорне золото” перевалюється на терміналах ТІС та ДП “МТП “Южний”. Їх сукупні паспортні потужності дозволяють перевалювати до 28 млн тонн навалювальних вантажів на рік.
“При поточному рівні перевалки терміналів є резерв у 5-6 млн тонн на рік. Але при різкому збільшенні обсягів імпорту вугілля вони можуть не впоратися з потоками вантажів через низку обмежень”, – наголошується в статті.
Обмежуючим фактором є технічна можливість завантаження імпортного вантажу зі складу порту на залізничні вагони. Існуючі потужності дозволяють вивозити 100-110 вагонів на добу або 210-220 тис. тонн на місяць. Загальний тоннаж суден з імпортним вантажем не повинен перевищувати цей показник.
“В іншому випадку, в порту почнеться приріст обсягів вантажу на зберіганні і затоварення складів. При цьому подальше зростання імпорту та обсягів вивозу вантажів у вагонах неможливе без реконструкції і модернізації портових потужностей. Аналогічна ситуація спостерігається на терміналах “ТІС” та ДП “МТП “Чорноморськ”, – підкреслюють в ЦТС.
Також повідомляється, що, крім пропускної здатності терміналів, в українських портах є ще одне вузьке місце – припортові станції. У вересні в Україні почалися відвантаження зерна на експорт, в жовтні – грудні вони досягнуть піку. “За прогнозами, до кінця року експорт зерна через порти складе 12 – 12,5 млн т. вугілля, за цей же час нам потрібно імпортувати 2,5-3 млн т”, – говорить старший аналітик ЦТС-Консалтинг Андрій Ісаєв.
У свою чергу, зазначається, що виходом з ситуації може стати проект з будівництва спеціалізованого терміналу з перевалки навалювальних вантажів, який має намір реалізувати порт “Южний”, але це питання не одного року.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас