В Європі різко зросла кількість зломів банкоматів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Європі різко зросла кількість зломів банкоматів

Кримінал
548
У першій половині 2017 року Європі спостерігалося зростання кількості випадків одного з видів зломів банкоматів – атак типу blackbox. Так, за перші шість місяців поточного року було зафіксовано 114 таких зломів ATM в 11 країнах континенту, що на 300% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомили експерти Європейської асоціації безпечних транзакцій (EAST). Втрати, пов’язані з цими зломами, оцінюються в 1,5 млн. євро, передає PaySpace.
Атаки на «чорний ящик» банкомату виглядають досить дивно на камерах спостереження: спочатку невідомий розкриває так звану сервісну зону банкомату, підключає якийсь мініатюрний пристрій і йде. Потім «клієнт» підходить до банкомату і знімає величезні суми.
Насправді ж зловмисники просвердлюють отвір в банкоматі в тому місці, де знаходиться електронна начинка, підключають через USB-порт пристрій (наприклад, ноутбук) і використовують шкідливе програмне забезпечення, щоб дати банкомату команду на видачу купюр.
Найчастіше від подібних атак страждають тільки самі банки. Але в ряді випадків «чорний ящик» використовується для скіммінгу – читання даних картки і перехоплення PIN-коду. В цьому випадку хакери використовують отримані дані для доступу до рахунків своїх жертв.
В цілому, як повідомляють експерти, число атак на банкомати в Європі зросло на 10% – до 11 934 випадків. В основному це зростання було зумовлене почастішанням випадків несанкціонованого зняття готівки в банкоматі (на 88%). А ось число випадків скіммінгу зменшилося на 22% – до найнижчого показника з 2004 року (один тисячу двісті двадцять одна випадків).
Збитки від шахрайства з банкоматами також знизилися – на 29% до 124 млн євро, в порівнянні з 174 млн євро в першій половині 2016 року.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас