Дізнайся хитрощі пенсійної реформи. Експерти поділилися своєю думкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дізнайся хитрощі пенсійної реформи. Експерти поділилися своєю думкою

Казна та Політика
6440
Питання з приводу проведення пенсійної реформи вже давно турбує українців. Для того щоб наша країна могла претендувати на отримання траншу від МВФ, валютний фонд з початку поточного року запропонував владі реалізувати пенсійні реформування. Причина цього, по-перше, наявність нестачі коштів в бюджеті в розмірі близько 141 млрд. гривень. По-друге, більше 50% українських пенсіонерів за межами бідності.
Аналітики ГК Телетрейд висловили своє думки з приводу змін:
Як розповів нам Сергій Шевчук, фінансовий експерт ГК TeleTrade, що влада перетворює пенсійну систему в досить “незрозумілу” форму:
“Хочу нагадати, що Міжнародний валютний фонд запропонував нашій владі змінити систему виплати пенсії – підвищивши пенсійний вік. На цю пропозицію уряд майже рік постійно шукав компроміс тільки для того, щоб не підвищувати вік. Результат – “незрозуміла” для безлічі пенсійна модель. Згідно з цими змінами, з початку жовтня майже 5,6 млн. українських пенсіонерів мали отримати надбавку до пенсії в розмірі від 200 до 1000 гривень.
Дізнайся хитрощі пенсійної реформи. Експерти поділилися своєю думкою
Під питанням стоїть принцип розподілу надбавок, а саме: хто отримає 200 гривень і хто – 1000? Більш того, була видозмінена розрахункова формула розмірів пенсій і вона зв’язується зі стажем. Тим самим нова реформа передбачає збільшення стажу до 25 років для виходу на пенсію. З кожним роком розмір стажу буде збільшуватися і до 2028 року він досягне 35 років. Моя думка, що уряду було б простіше і швидше реалізувати збільшення пенсійного віку, а далі поступово вносити коригування.”
Його колега, Богдан Терзі висловив іншу думку:
“Зміни у пенсійній системі нашої країни дуже потрібні, адже необхідно ліквідувати дефіцит бюджету в розмірі близько 141 млрд. гривень. Я переконаний в тому, що нашому народу потрібна нова пенсійна система, яка б ґрунтувалася на “справедливості”, тобто кожен українець повинен отримувати пенсійні виплати в тому розмірі, на який він заслужив. Було б добре, впровадити модель пенсійної системи західних країн. У розвинених країнах вже давно працюють фонди пенсійного напрямку, які беруть на себе зобов’язання здійснювати пенсійні виплати. Роботодавець, коли платить зарплати працівникам, перераховує частину суми в такий фонд. Зрозуміло, чим вище розмір зарплати, тим вище будуть пенсійні виплати на старості. В цьому випадку в розвинених країнах люди хочуть отримувати більшу зарплату і не визнають “конвертів”.
Дізнайся хитрощі пенсійної реформи. Експерти поділилися своєю думкою
Варто зауважити, що в фондах гроші не просто лежать на рахунках своїх “вкладників”, а активно працюють. Мета фондів, по можливості, збільшити розмір капіталу. Як вони це роблять? Фонди інвестують ці гроші у вигляді реалізації інвестпортфелів. Інвестпортфель – це певні активи, куди вкладає гроші пенсійний фонд з метою збільшення прибутку. Наприклад, в Британії склад інвестиційного портфеля виглядає приблизно ось так: велика частина грошей знаходиться в найнадійніших фінансових інструментах – в державних і корпоративних цінних паперах (37%), акції іноземних фірм (25%), акції своїх фірм (14%), іноземні цінні папери (3%), а також різні активи (21%). Люди при виході на пенсію можуть одержувати пенсію більше запланованого. Моя думка, що така пенсійна система для України дуже ефективна”.
За матеріалами:
TeleTrade
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас