Квадрильйон зіткнень: Великий адронний коллайдер відсвяткував ювілей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квадрильйон зіткнень: Великий адронний коллайдер відсвяткував ювілей

Світ
541
10 000 000 000 000 000 зіткнень частинок. Саме такий ювілей “відсвяткували“ на Великому адронному колайдері. Це абсолютний рекорд для прискорювачів високої енергії, повідомляє прес-служба ЦЕРНу.
Великий адронний коллайдер вже другий рік працює в новому для себе режимі, зіштовхуючи пучки протонів на енергії в 13 ТеВ, на якій вчені сподіваються знайти перші сліди “нової фізики“, що виходить за межі Стандартної моделі.
На початку травня цього року БАК вийшов з чергової відпустки і відновив свою роботу, яка в серпні минулого року завершилася великим розчаруванням. Сліди гіпотетичних надважких частинок із масою 750 ГеВ, знайдені вченими у результатах спостережень 2015 року, виявилися випадковим збігом, що змусило фізиків фактично заново почати пошуки “нової фізики“.
Оновлення БАК різко підвищило кількість зіткнень, що відбуваються всередині колллайдера, і помітно прискорило накопичення наукових даних – всього за два тижні роботи в новому режимі головний прискорювач ЦЕРН отримав стільки ж інформації, скільки було зібрано за попередні шість років його роботи.
Це, в свою чергу, дозволило коллайдеру досягти 28 вересня “ювілейної“ позначки в 100 зворотних фемтобарн, що означає, що на ньому відбулося десять мільйонів мільярдів зіткнень протонів і інших частинок.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас