Нацбанк запустив технічну обкатку свого кредитного реєстру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк запустив технічну обкатку свого кредитного реєстру

Казна та Політика
359
Нацбанк почав тестувати web-сервіси для кредитного реєстру, який зараз створює регулятор. У ньому буде акумулюватися інформація про всі позики українських банків, видані підприємствам і пересічним громадянам.
Про це йдеться в телеграмі НБУ №52-0008/67773, що є в розпорядженні UBR.ua.
Чиновники хочуть, щоб банки надавали інформацію про видані кредити за тими ж правилами, що й іншу регулярну статистичну звітність: відповідно до постанови НБУ №94. Кредитні звіти будуть відбуватися за формою статзвітності №601.
На додачу до стандартних правил НБУ розіслав вищезгаданою телеграмою тільки технічний документ: «Технічні умови надання банками звіту про кредитні операції банку з боржником фізичною/юридичною особою».
У ньому уточнюється, що банки будуть відправляти в НБУ кредитні дані за технологією RESTful веб-API. Для аутентифікації і авторизації фінустанов буде використовуватися криптографічний протокол TLS (Transport Layer Security). Самі інформаційні повідомлення будуть формуватися з використанням формату JSON, і у всіх повідомленнях будуть використовувати кодування символів UTF-8.
Справжність і цілісність відомостей, що відправляються в держорган, буде підтверджуватися електронним цифровим підписом. Він буде накладатися за стандартами RFC 7515 – JSON Web Signature (JWS).
Сам кредитний реєстр Нацбанку буде використовувати ту ж саму систему захисту, що і нацбанківська Система електронних платежів (СЕП-2).
У телеграмі не уточнюється, коли повинен бути завершений тестовий період, і система наповнення кредитного реєстру буде запущена в промислову експлуатацію. Хоча заступник голови НБУ Катерина Рожкова раніше заявляла, що реєстр повинен почати роботу в жовтні 2017 р.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас