Вчені «побачили», як мозок звільняє місце для нової інформації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені «побачили», як мозок звільняє місце для нової інформації

Технології&Авто
4513
Нейробіологи Стенфордського університету, просканувавши мозок людей під час сну, вперше виявили, як спогади переміщуються з однієї ділянки мозку на іншу. Більш повне розуміння того, як працює пам’ять уві сні, допоможе в лікуванні безсоння і інших розладів сну, пише New Scientist.
«Початкові сліди спогадів ніби зникають і, водночас, виникають інші», — говорить Шахаб Вахдат, глава дослідницької групи. Разом з колегами він провів функціональну МРТ мозку добровольців, які мають здатність засинати в обмеженому і шумному просторі, усередині сканера. «Ми перевірили більше 50 осіб в муляжі сканера, і тільки 13 із них були допущені до досліджень», — говорить Вахдат.
Потім добровольців навчили натискати в певному порядку п’ять клавіш — як піаніст вчиться грати на роялі. На це у кожного з них пішло від 10 до 20 хвилин. Вони мали навчитися натискати їх максимально швидко і без помилок. Кожному наділи на голову шапочку з електродами і поклали всередину МРТ, який відстежує активні ділянки мозку.
Поки вони спали і повторювали послідовність натиснення клавіш, учені бачили певні патерни активності в їхньому мозку. Коли припиняли, активність все одно тривала, як коли б вони підсвідомо перевіряли свої навички.
Коли піддослідні заснули, патерни продовжували поводитися активно в зовнішній корі головного мозку, яка відповідає за вищу нервову діяльність. Але коли вони увійшли у фазу повільного сну, патерни в корі почали затухати, але точно такі самі виникли в іншій ділянці — шкаралупі, яка знаходиться в основі переднього мозку.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас