Перша в історії кібератака відбулася 200 років тому - The Economist — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перша в історії кібератака відбулася 200 років тому - The Economist

Фінтех і Картки
994
Кібератаки стали головним болем сучасного життя. Але їх історія значно давніша, ніж може здатися. Про це в своїй статті пише заступник головного редактора The Economist Том Штендеж.
Він нагадує, що перша державна інформаційна мережа була побудована у Франції в 1790-х роках. Це була механічна телеграфна система, що складалася з мережі веж, кожна з яких мала рухливі дерев’яні важелі на даху. Різні конфігурації цих важелів відповідали буквам, цифрам і іншим знакам. Оператори в кожній вежі мали змінювати конфігурацію важелів, повторюючи їх розташування в попередній вежі, за якою вони спостерігали через телескоп. Таким чином, передавався цілий ряд символів по лінії веж.
У ті часи тільки французька влада могла користуватися інформаційною мережею. Але в 1834 році двоє банкірів Франсуа і Жозеф Блан знайшли спосіб, як використовувати її для власної вигоди. Брати Блан торгували урядовими цінними векселями на біржі в місті Бордо, куди інформація з Парижа про біржові зміни доходила за кілька днів. Відповідно, трейдери, яким вдавалося отримати інформацію швидше, могли заробити гроші, пророкуючи зміни. Деякі з них намагалися використовувати поштових голубів. Але брати Блан знайшли спосіб, як використовувати телеграфну лінію. Вони підкупили оператора в місті Тур, щоб він робив умисні помилки в урядових повідомленнях через мережу.
Тодішня телеграфна система передбачала використання знака “пробілу”, який означав, що наступний переписувач повинен ігнорувати попередній символ. Таким чином, підкуплений оператор додавав у повідомлення символ, який не впливав на інформаційне повідомлення, але вказував банкірам на зміни на біржі.
Хитрість була викрита лише в 1836 році, коли продажний оператор вежі в Турі захворів і розповів про все другу, який сподівався зайняти його місце. Братів Блан притягнули до суду, хоча їх не могли ні в чому звинуватити, оскільки не було закону, який би забороняв вносити додаткові дані в інформаційні мережі. На думку автора, вчинок французьких банкірів сотні років тому можна вважати першою в історії кібератакою.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас