Світовий банк порадив, як знизити вартість позик для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк порадив, як знизити вартість позик для України

Казна та Політика
403
Прискорення проведення в Україні земельної реформи та інших перетворень для скорочення бюджетного дефіциту дозволять нашій країні вже в наступному році позичати кошти на міжнародних ринках під 5% річних. Таку заяву зробив провідний економіст представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Фарук Хан в ході презентації оновленого прогнозу для України.
За останні два роки наша країна досягла багато чого, проте потрібно прискорити проведення земельної, пенсійної, освітньої та медичної реформ, щоб не залишатися на місці, і часу для цього не так вже багато.
“Потрібно зробити більше. Реформи, про які ми говоримо, – якщо вони не будуть проведені за наступні кілька місяців, то ситуація погіршиться. Якщо це буде зроблено, то зростання (економіки – ред.) буде 4%, і вже у наступному році Україна зможе провести емісію євробондів на міжнародних ринках, при цьому доведеться платити не 7%, а лише 5%”, – сказав Хан.
Згідно з матеріалами Світового банку, його експерти вважають за доцільне невідкладно подати на розгляд Верховної Ради законопроект про відкриття ринку землі, щоб скасувати мораторій на продаж землі вже з 1 січня 2018 року.
Також у Світовому банку відзначили, що землевласники повинні бути поінформовані про свої права і мати можливість ними скористатися, при цьому потрібна реєстрація державних земель сільськогосподарського призначення.
Нагадаємо, в Україні з 2001 року діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, термін якого за рішенням Верховної Ради, прийнятим у жовтні 2016 року, закінчується в 2017 році.
За результатами третього перегляду програми EFF Міжнародний валютний фонд закликав українську владу для досягнення більш швидкого і стійкого зростання прискорити структурні реформи, включаючи розвиток ринку сільськогосподарських земель.
В даний час робоча група при Міністерстві аграрної політики та продовольства закінчує роботу над формуванням моделі запуску ринку землі в Україні та розробкою відповідного законопроекту про обіг сільгоспземель.
В рамках проекту держбюджету України на 2018 рік Кабінет міністрів пропонує провести загальнонаціональну (всеукраїнський) нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення одночасно на всій території країни.
Україна у вересні успішно завершила розміщення облігацій зовнішньої державної позики на $3 млрд під 7,375% річних. Цей випуск став першим в історії нашої країни з точки зору терміну запозичення і обсягу залучених коштів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас