За боргами з комуналки прийдуть додому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За боргами з комуналки прийдуть додому

Казна та Політика
2000
В Україні почали працювати приватні виконавці. Поки що справ в їх арсеналі небагато, але експерти кажуть, що через півроку деякі з них підуть по квартирах описувати майно за комунальні борги. Самі учасники запевняють, що насправді комуналка їм не цікава, а ось банківські депозити, суперечки після ДТП і зі страховими компаніями — так.
ЧИМ ЦІКАВЛЯТЬСЯ
Поки що успішно здали іспити сто приватних виконавців, з них 80 приступили до роботи. Як кажуть самі приватні виконавці, справ у них вистачає. Щоправда, вони беруться лише за те, що вигідно.
«Розумієте, мені легше взяти справу на півмільйона і отримати 10% винагороди, ніж вести десяток дрібних справ», — неофіційно пояснив один з виконавців.
Саме тому, за словами іншого приватного виконавця Андрія Авторгова, їм не дуже цікаво працювати з невеликими комунальними боргами: «Уявіть, що ваш борг – 10 тис. грн, і приватний виконавець отримає винагороду в 1 тис. грн. З нього він повинен буде заплатити державі 410 грн податку, решту потрібно витратити на зарплату собі і помічникам, на утримання офісу. Тому якщо ви думаєте, що зараз приватні виконавці прийдуть до вас додому і почнуть описувати майно, то це не так».
До речі, винагорода приватному виконавцю лягає на плечі того, з кого стягують борг. «Умовно, якщо йдеться про 5 тис. грн, то він зобов’язаний буде сплатити ще плюс 500 грн — приватному виконавцю. Крім того, законом передбачені додаткові винагороди, наприклад, за складність. Ці гроші вже сплачує позивач, який хоче, щоб йому повернули борг», — додає приватний виконавець Андрій Чижик.
«ПОЧНЕТЬСЯ НАВАЛА СПРАВ»
Однак правозахисник Вадим Хабібуллін говорить, що далеко не всі приватні виконавці будуть байдужі до комунальних боргів.
«Так, Мін’юст запровадив стільки вимог до приватників, що не кожний пересічний юрист може дозволити собі стати виконавцем. Наприклад, чого тільки коштує офіс виконавця. Він повинен бути на першому поверсі, з закритими вікнами, з сейфами, обов’язково з держохороною. Це недешеве задоволення. Зате великим приватним компаніям, які займаються наданням комунальних послуг, таким як обленерго, водоканали, великі приватні ЖЕКи, вигідно тепер утримувати своїх приватних виконавців. Так само як банкам. Вони будуть купувати офіси для них, і ті будуть займатися виключно боргами цих організацій. Саме вони будуть приходити до вас додому, описувати майно. Приблизно через півроку розпочнеться навала таких справ. Адже в судах припадають пилом сотні, якщо не тисячі виконавчих листів щодо комунальних боржників і боржників банків», — говорить Хабібуллін.
ЗГАДАЮТЬ ПЛАТНИКІВ АЛІМЕНТІВ
Самі приватні виконавці кажуть, що зараз у них в роботі справи, пов’язані з іпотекою, страховими компаніями та боргами банків.
«Що стосується іпотеки, то тут є обмеження. Наприклад, якщо це єдине житло боржника, то виселяти його не можна. Також ми будемо займатися невиплаченими боргами. Наприклад, сусід або родич зайняв велику суму грошей і віддавати не хоче. Або сусід залив вас, або страхова не виплачує гроші», — пояснює Авторгов.
Займаються приватні виконавці й аліментами. Щоправда, за словами Хабібулліна, з обіцянок Мін’юсту, що приватники захистять всіх скривджених мам і повернуть їм аліменти – такого не буде. «Якщо батько чи мати злісно ухиляється від сплати аліментів, веде асоціальний спосіб життя, то взяти з них нічого. Інша річ, якщо батько володіє якимось майном, але піклуватися про дитину не хоче», — каже Авторгов.
Цікаво, що під виглядом приватних виконавців вже почали діяти шахраї. «Відомі випадки, коли колектори пишуть листи боржникам від імені якогось старшого виконавця. Тому будьте уважні. До приватного виконавцю можна прийти, ознайомитися з документами, все з’ясувати», — каже виконавець.
Марина Петик
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас