В уряді розповіли, за рахунок чого зростає український експорт в 2017 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В уряді розповіли, за рахунок чого зростає український експорт в 2017 році

Казна та Політика
588
У січні-серпні 2017-го експорт українських товарів зріс на 21% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Імпорт товарів за цей період зріс на 22,1%. Про це йдеться макроекономічному і монетарному огляді Нацбанку за вересень 2017-го.
У Нацбанку повідомляють, що зростання експорту забезпечили сприятливі ціни на зовнішніх ринках, а також високі врожаї зернових і технічних культур. Протягом січня – серпня зростав експорт послуг – на 14,2% – в першу чергу за рахунок нарощення транзиту газу в європейські країни.
Згідно з інформацією НБУ, в серпні українські компанії нарощували поставки олії і насіння олійних культур, зростав експорт м’яса і субпродуктів птиці, молочної продукції (в першу чергу вершкового масла). У свою чергу, фізичні обсяги експорту зернових знизилися, повідомляють в Нацбанку, через зменшення попиту з боку Індії.
Фізичні обсяги експорту чорних металів у серпні в порівнянні з липнем зросли завдяки налагодженню поставок сировини на заводи і відновленню роботи Дніпровського меткомбінату, але показники все ж були менші від торішніх. Проте надходження від експорту зросли завдяки зростанню світових цін.
Аналогічна ситуація з експортом залізних руд: фізичні обсяги скорочувалися через попит з боку вітчизняного металургійного сектора, але надходження зросли завдяки істотному зростанню цін на світових ринках.
У Нацбанку зазначають, що зростання імпорту товарів сповільнювалося третій місяць поспіль в першу чергу за рахунок зменшення закупівель енергоносіїв. Фізичні обсяги імпорту природного газу залишалися значними, але істотно нижчі від торішніх показників через активізацію закупівель в 2016-му. У свою чергу, імпорт інших видів палива – вугілля, і нафтопродуктів – продовжував зростати високими темпами.
Зростання неенергетичного імпорту сповільнилося за рахунок продукції машинобудування (в тому числі сільгосптехніки і легкових автомобілів), зазначається в звіті НБУ.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас