Як спецслужби збирають компромат на українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як спецслужби збирають компромат на українців

Світ
5335
Після інформації в українських ЗМІ про те, що Генпрокуратура зобов’язала одного з найбільших мобільних операторів «Київстар» прослуховувати телефонні розмови абонентів, суспільство не на жарт занепокоїлося про збереження своїх особистих даних.
Згодом виявилося, що запит стосувався всіх великих операторів. Щоправда, зобов’язував їх лише зберігати дані про своїх абонентів більше ніж 3 роки. Пов’язали це «прохання» з розслідуванням часів Майдану.
Тим не менш, кажуть експерти, такі запити надходять українським провайдерам і стільниковим операторам постійно. Вони різняться за обсягом інформації, залежно від потреб того чи іншого провадження.
Що можуть розповісти органам
Мобільні оператори дійсно можуть передавати інформацію про своїх користувачів, але тільки у певних випадках і не всю.
«Інформацію про події в мережі ми передаємо правоохоронним органам тільки в рамках процедури, встановленої законом, — на підставі рішення суду щодо кожного конкретного запиту — за конкретними номерами за конкретний період, зафіксований у судовому рішенні», — розповіла прес-секретар «Vodafone Україна» Вікторія Павловська.
У «Київстар» нас теж запевнили, що поважають конфіденційність своїх абонентів. Хоча також визнали, що не виконати рішення суду, яке набуло законної сили, не можуть — це є кримінальним правопорушенням.
Таким чином, згідно з законодавством, слідчий на підставі рішення суду в межах відкритого провадження може запросити інформацію про події, які відбувалися в мобільній мережі. Наприклад, факт здійснення дзвінка, відправки смс за певним номером або за певною адресою. Але мова в жодному разі не йде про зміст повідомлень або розмов, такої інформації у мобільних операторів просто немає, запевняють вони.
Та й запросити дані користувачів силовики можуть тільки в разі, «якщо інакше цю інформацію отримати не можна» і тільки в рамках кримінальних проваджень. Тобто запитувати особисті дані всіх підряд за законом не можуть, кажуть юристи.
«Оператор або провайдер зберігає інформацію про користувача і про послуги, якими він користується, але така інформація є таємницею, що охороняється законом, тобто вона може поширюватися лише за наявності письмової згоди користувача», — розповіла нам молодший юрист Eterna Law Анастасія Майструк.
Можуть запитати у провайдерів
Найпростіше, кажуть експерти, силовикам (СБУ, ГПУ, МВС, НАБУ) отримати дані про клієнтів на підставі письмових запитів до банків, податкової, телеком-операторів.
А ось прослуховування — дуже небезпечний (загрожує кримінальною відповідальністю), складний (санкція суду) і дорогий (при більшому колі осіб) інструмент. Тому воно радше використовується точково по відношенню до помітних політиків та підприємців.
Хоча і за надуманими справами такі методи теж практикуються, кажуть експерти. «Або для розслідування реальних кримінальних справ, або по відношенню до окремих осіб з притягнутих за вуха приводів. Якщо є рішення суду — оператор все надасть», — зазначив СЕО компанії SBT Systems Ukraine Дмитро Овчаренко.
Крім прослуховування в приміщеннях або речах, дізнатися потрібну інформацію можуть і через трояни на ПК або мобільних пристроях. Трохи інша історія — тотальне стеження, коли досліджується весь трафік, відвідування сайтів, відбувається зіставлення відвідувань сайтів, MAC- і IP-адрес, даних геолокаціі і мобільних вишок.
В результаті можна виявити зв’язок між різними пристроями однієї людини, відстежити переміщення і в кінцевому підсумку встановити адресу проживання, місце роботи, реальне ім’я і багато іншого, навіть якщо вживаються заходи з анонімізації.
«Для цього як раз і потрібен доступ до всіх переданих даних — саме те, що сталося з Київстаром», — відзначив техдиректор провайдера Нетассіст Олександр Телятников.
Єдиний варіант хоч якось убезпечити свої дані — користуватися новими засобами зв’язку на зразок Viber, Telegram, але і тут є нюанси. У світі інтернету сліди виходу будь-якого користувача в мережу назавжди залишаються в інтернеті. Тому детальне вивчення соцмереж — це вже класика, кажуть експерти.
Причому не тільки з боку силовиків, а, наприклад, і потенційних роботодавців та ін.. Краще вибирати нові програми для зв’язку, кажуть експерти, — органи не встигають за всіма новинками. Хоча, якщо дуже потрібно — зламають і нові.
Для безпеки даних експерти радять використовувати також і такі методи:
  • шифровані розділи;
  • зберігання даних за межами країни;
  • розмови через внутрішню АТС з шифруванням трафіку;
  • листування через месенджер з підтримкою шифрування. Найпростіший варіант — Messenger, Jabber. Більш серйозний — через персональний сервер за межами країни.
«І взагалі, телефонний зв’язок та sms — за визначенням не є конфіденційними каналами зв’язку. Це потрібно просто прийняти як даність. Щодо соцмереж — звичайно, збір інформації ведеться. А повний доступ до каналів зв’язку дуже спрощує цей процес», — додав Олександр Телятников.
Як вже стало ясно, єдино правильний спосіб отримати дані — заручитися постановою суду про зняття (отримання) інформації з каналів зв’язку.
Але силовики не нехтують і іншими, не зовсім законними методами збирання інформації, кажуть юристи.
До таких прийомів, зокрема, відносяться:
Правоохоронці, прикриваючись антитерористичними заходами, отримують інформацію без рішення суду.
Або ж, маючи рішення суду лише по одному абоненту, отримують інформацію і про інших осіб, які спілкуються з об’єктом або навіть взагалі не мають ніякого відношення до особи, щодо якої здійснюються такі заходи.
Застосовують для отримання даних спеціальний прилад — тарілку. Він встановлюється на невеликій відстані від абонента в спеціальному авто. Інформація знімається в режимі онлайн.
Встановлення без рішення суду техзасобів (жучків), які надають можливість отримати інформацію.
Також силовики можуть видавати номер одного абонента за інший. Пишуть рапорт чи в зручному для себе контексті отримують свідчення від «власних свідків», де зазначають, що саме цей номер належить особі, стосовно якої здійснюється провадження.
«Насправді такі дані можуть не відповідати дійсності, і таким чином здобувається інформація про особу, яка не має ніякого відношення до справи, але цікава силовикам», — розповів партнер АО ЮФ «Ario» Євген Грушовець.
Скачують прослуховування в інтернеті
Крім усього іншого, в інтернеті доступно також безліч програм, що дозволяють негласно прослуховувати, зберігати або передавати записи телефонних розмов, смс-повідомлень, а також географічні координати і навіть знімки з вбудованої фотокамери.
«Навіть вимкнений смартфон може працювати як пасивний мікрофон і може управлятися дистанційно, щоб передавати запис розмов. Для захисту телефону від прослуховування існують технічні рекомендації, в тому числі і встановлення спеціального програмного забезпечення або обладнання, яке мінімізує такі ризики», — розповів юрист ЮК «Волхв» Ярослав Борка.
При цьому варто враховувати, що неофіційний спосіб прослуховування знаходиться поза законом і отримані таким чином дані є неприпустимими доказами в судочинстві, в тому числі і в кримінальних справах.
Крім цього, незаконне прослуховування телефонних розмов є злочином, що передбачають кримінальну відповідальність, кажуть юристи.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас