Україні запропонували реалізувати турецький досвід роботи з токсичними кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні запропонували реалізувати турецький досвід роботи з токсичними кредитами

Кредит&Депозит
821
Екс-голова Агентства з банківського нагляду Туреччини Енгін Акчакоча запропонував реалізувати в Україні турецький досвід вирішення проблеми токсичних кредитів, і його ідею підтримали.
Про це Енгін Акчакоча розповів в інтерв’ю FinClub.
«Робоча група, в яку входили Мінфін, НБУ, Фонд гарантування вкладів, факторингові і лізингові компанії, ДФС і НАБУ, підготувала драфт законопроекту. Ми запропонували відокремити факторинг від операцій з продажу проблемних кредитів, внести зміни в Податковий кодекс і прописати низку податкових пільг за аналогією з турецьким досвідом», – повідомив він.
Енгін Акчакоча запропонував на п’ять років звільнити компанії, які будуть працювати з проблемними активами, від податку на прибуток.
Мінімальний статутний капітал компанії буде лише 30 млн грн.
«Я пропонував встановити мінімальний розмір статутного капіталу на рівні $10 млн, але члени робочої групи ухвалили рішення зупинитися на 30 млн грн», – зазначив він.
Будь-який бізнесмен зможе створити компанію для проблемних кредитів. «Якщо ви хочете купувати токсичні активи, ви повинні зареєструватись як компанія з управління проблемними активами, розкрити кінцевих бенефіціарів і довести легальність походження коштів», – підкреслив Енгін Акчакоча.
При цьому «якщо у вас зараз є факторингова або колекторська компанія, ви зможете перереєструватися і працювати за новим законом».
«Компанії з управління проблемними активами зможуть купувати активи всіх банків – як приватних, так і державних. Це дозволить створити вторинний ринок проблемних активів, а інвестори зможуть більш ефективно управляти своєю ліквідністю», – сподівається автор законопроекту.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас