Нова технологія робить мозок прозорим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова технологія робить мозок прозорим

Технології&Авто
852
Фахівці Університету Дуйсбурга-Ессена (Німеччина) розробили технологію, що дозволяє у всіх деталях розглянути тривимірне зображення головного мозку і його кровоносну систему.
Інсульт призводить до пошкоджень судин мозку, у результаті чого кисень і поживні речовини перестають надходити до клітин. Візуалізація капілярів вкрай важлива для розуміння процесів, що відбуваються під час і після удару. Традиційна ін’єкція барвників дозволяє оцінити судини, але не позбавлена недоліків: капіляри заповнюються не повністю і не виключені протікання фарби. Крім того, у звичайній гістохімії аналіз обмежений двомірними об’єктами: лікарі розрізають мозок на шари і досліджують їх під мікроскопом, пише New Scientist.
Однак Дірк Германн і Матіас Гунцер разом зі своїми колегами винайшли новий метод, що дозволяє обстежити весь мозок цілком. Для цього вони ввели в серце миші флуоресцентний гель, почекали, поки він пошириться по кровоносній системі по всьому тілу, а потім видалили мозок і просочили його хімічними речовинами. «Так вийшов мозок, прозорий, як скло», — каже Германн.
Вчені розглянули кожен мозок миші під мікроскопом, підсвітивши флуоресцентний гель лазерним променем. Мозок миші, яка пережила інсульт, вперше показав тривимірну картину того, як через інсульт припиняється кровопостачання мозку. «Можна побачити, які капіляри померли і як решта реорганізувалися», — говорить Гунцер.
Виростити кровоносні судини усередині лабораторного міні-мозку вдалося вченим з Браунівського університету. Незважаючи на те, що мережа капілярів не така часта і в них немає крові, за допомогою штучного мозку вчені зможуть детальніше дослідити такі захворювання, як інсульт або струс мозку.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас