Олег Пахомов: кредитні канікули. Що це таке? І як довго вони можуть тривати? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олег Пахомов: кредитні канікули. Що це таке? І як довго вони можуть тривати?

Кредит&Депозит
727
Сьогодні практично кожен банк пропонує клієнтам скористатися тією чи іншою кредитною пропозицією: чи редит готівкою, чи кредитна картка, чи споживчий кредит.
Про умови кожного продукту в деталях розкажуть менеджери у відділеннях, суму щомісячного платежу допоможе розрахувати на сайті спеціальний калькулятор, а процес оформлення кредитного договору та видачі позики не займуть і дня.
Втім, як бути, якщо кредитний договір підписано, графік платежів зафіксовано, але через об’єктивні причини виплата позики найближчим часом неможлива? В такому разі на допомогу позичальнику можуть прийти кредитні канікули, про специфіку та умови оформлення яких розповість банківський експерт.
Кредитні канікули = ТИМЧАСОВА відстрочка
Кредитні канікули – це відстрочка обов’язкових щомісячних платежів, що надається банком позичальнику на певний час.
Так, наприклад, через певні труднощі фінансового характеру, форс-мажорні обставини (втрата роботи, проблеми зі здоров’ям, непередбачені витрати) клієнтові складно виплачувати позику.
Розуміючи це, він може звернутися в банк з проханням надати йому відстрочку.
Причина для надання кредитних канікул має бути вагомою і документально підтвердженою
Важливо підкреслити, що причина для надання кредитних канікул справді повинна бути переконливою і підкріплюватися відповідними документами (наприклад, довідкою з центру зайнятості про те, що людина позбулася роботи, що їй потрібно дороге медичне лікування та ін.).
Однак через те, що йдеться про індивідуальні умови, то їх узгодження в межах кредитних канікул може зайняти певний час.
Кредитні канікули як маркетинговий хід
Банки можуть пропонувати клієнтам кредитні продукти з передналаштованними опціями і можливістю скористатися відстрочкою платежу – іншими словами, кредитні канікули як опція можуть бути вже зашиті в сам продукт.
Таким чином, умови їх надання уніфіковані для всіх клієнтів. Зокрема, у кредитному договорі можуть зазначити, що позичальник може пропустити до двох платежів, але це зовсім не означає, що повертати борги не потрібно.
Водночас даний бонус може позначитися на вартості продукту, дещо здорожуючи його.
Проактивна позиція банку + добросовісний позичальник = кредитні канікули
Банк може займати і проактивну позицію, запропонувавши клієнту кредитні канікули першим, якщо бачить, що у позичальника виникли певні труднощі.
Це стосується насамперед сумлінних позичальників, які встигли себе добре зарекомендувати, не допускали прострочень, ведуть відкритий і чесний діалог з банком.
У середньому період кредитних канікул може становити до трьох місяців і передбачати, наприклад, виплату тільки відсотків без сплати тіла кредиту.
Ця схема – найбільш поширена. Можливі й інші варіанти (клієнт звільняється від виплати щомісячних платежів і після закінчення канікул виплачує решту суми наче у розстрочку; коригується сума щомісячних платежів й ін).
Однак найчастіше опція «кредитні канікули» не передбачена договором, оскільки в ньому зафіксовані чіткі вимоги щодо здійснення оплати, терміни, і будь-яка зміна схеми виплат – це вже реструктуризація, рефінансування заборгованості або внесення змін у даний договір шляхом укладення додаткової угоди.
Для банку важливіше і простіше зберегти нормальні взаємини з клієнтом, запропонувавши йому кредитні канікули, якщо, безумовно, останній готовий йти на переговори і розуміє, що кредит треба повертати.
Олег Пахомов, член Правління – Директор з ризиків Банку Кредит Дніпро
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас