Найбільший алмаз за століття Lesedi la Rona продано за $53 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільший алмаз за століття Lesedi la Rona продано за $53 млн

Світ
453
Британський ювелір Лоренс Графф придбав найбільший у світі алмаз Lesedi la Rona вагою 1109 карат за $53 млн, що набагато нижче минулорічної оцінки, пише Financial Times.
У червні 2016 року алмаз розміром з тенісний м’яч був виставлений на аукціоні Sotheby’s, і покупці запропонували $61 млн, тоді як Вільям Лем, голова канадської компанії Lucara Diamond, що знайшла його, розраховував виручити як мінімум $70 млн.
Кожен карат Lesedi la Rona коштує $47,8 тис., поступаючись як кольоровим, так і безбарвним алмазам, проданим останнім часом на торгах. У травні 2016 року алмаз Constellation (що також належав Lucara) вагою 813 каратів був проданий за $63 млн, або $77,5 тис. карат. У квітні поточного року рідкісний рожевий діамант Pink Star пішов з молотка за $71,2 млн ($1,2 млн за карат), встановивши новий рекорд ціни на ринку дорогоцінних каменів.
Lucara Diamond навіть планувала розпиляти алмаз, щоб продати його дорожче.
За словами аналітиків, алмаз був занадто великий для ситуації, що склалася на ринку, і, щоб камінь був оцінений по достоїнству, “можливо, варто почекати пару років”.
Алмаз Lesedi la Rona був знайдений в листопаді 2015 року на родовищі Karowe в Ботсвані, що належить канадській Lucara Diamond Corp. Назва каменю перекладається з мови тсвана як “Наше світло”.
Lesedi la Rona зараз є найбільшим алмазом у світі. Він поступається тільки видобутому в 1905 році в ПАР алмазу Cullinan (“Куллінан”), який спочатку мав вагу понад 3106 карат, однак був розколотий на безліч частин.
Л. Графф – засновник відомої ювелірної компанії Garff Diamonds. Після купівлі Lesedi la Rona він пообіцяв “працювати вдень і вночі, щоб віддати належне цьому дивовижному дару матері природи”. “Камінь розповість нам свою історію, сам визначить, як його слід огранити”, – додав ювелір.
Акції Lucara різко подорожчали в 2015 році, після знайдення Lesedi La Rona. Однак після провального аукціону у червні 2016 року капіталізація компанії скоротилася більш ніж на 40%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас