Швейцарці на референдумі відмовилися міняти систему пенсійного забезпечення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарці на референдумі відмовилися міняти систему пенсійного забезпечення

Світ
668
Швейцарські виборці на загальнонаціональному референдумі в неділю відхилили проект реформи пенсійної системи і заблокували пропозиції про підвищення ПДВ з метою фінансування пенсій та збільшення віку виходу на пенсію для жінок на один рік.
Проти нового порядку фінансування так званої “першої опори” системи пенсійного забезпечення (пакета реформ “Забезпечення в старості – 2020”) проголосували 52,7% швейцарців – більше, ніж передбачали дані опитувань перед референдумом.
Остання вдала пенсійна реформа в Швейцарії була досить давно, в 1997 році, пише swissinfo.ch. Відтоді всі спроби змінити систему зазнавали поразки.
З точки зору швейцарського уряду і більшості депутатів парламенту, довгострокова програма реформ була вдалим компромісом, який дозволив би в період до 2030 року особливо не турбуватися щодо фінансування “першої опори” державної системи пенсійного забезпечення – найважливішого соціального завоювання Швейцарії за останні сто років в умовах так званого “демографічного повороту” (працівників стає все менше, а пенсіонерів – все більше).
“Даний проект був програмою реформ, яка не мала за собою підтримки всіх основних лівих сил, а також жінок, саме тому він був приречений на поразку”, – заявила в ексклюзивному інтерв’ю національному швейцарському радіо SRF Тамара Фунічелло, голова молодіжної організації партії соціал-демократів.
“Реформа провалилася і тепер нам відкрита дорога для іншої, більш зрозумілої і прозорої реформи”, – вважає депутат Національної ради від партії лібералів Карін Келлер-Суттер, яка активно виступала проти нововведень.
У число пропозицій входило підвищення ПДВ з 8% до 8,3%. Для такої зміни в Швейцарії доведеться вдвічі схвалення на референдумі: більшість голосів виборців і підтримка більше половини з 26 кантонів. Причому інші ініціативи були прив’язані до ПДВ, і провал цієї пропозиції означав автоматичне блокування всіх інших, пише Financial Times.
Вік виходу на пенсію для жінок пропонувалося підняти з 64 до 65 років, зрівнявши його з пенсійним віком для чоловіків. Крім того, розглядалися додаткові варіанти виходу на пенсію для людей у ​​віці від 62 до 70 років.
Також передбачалося підвищення внесків працівників і роботодавців в пенсійний фонд на 0,25%.

Довідка Finance.ua:

  • Населення Швейцарії складає близько 8 млн осіб.
  • З них пенсіонерів – 1,5 млн осіб.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас