Керівник НБУ пояснив зростання інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Керівник НБУ пояснив зростання інфляції

Казна та Політика
954
Виконуючий обов’язки глави Нацбанку вважає, що на підвищення рівня інфляції вище очікуваної вплинули немонетарні причини.
Про це Яків Смолій розповів в інтерв’ю Економічній правді.
“На жаль, починаючи з травня інфляція перевищує наші прогнози. До її прискорення призвело подорожчання чотирьох груп товарів. Причини подорожчання – поза зоною впливу монетарної політики”, – сказав він.
“На сирі продукти харчування, перш за все фрукти і овочі, зросли ціни через несприятливі погодні умови як навесні цього року, так і в серпні. Крім того, були підвищені акцизні тарифи на тютюнові вироби, що також підвищило індекс споживчих цін”, – заявив Смолій.
В.о. голови НБУ пояснив подорожчання м’ясних і молочних продуктів розширенням ринків збуту.
“Це викликано скороченням їх пропозиції на внутрішньому ринку через те, що українські виробники почали постачати цю продукцію в єврозону, а обсяги виробництва не збільшилися”, – сказав керівник НБУ.
“Ми бачимо ймовірність відхилення від центральної точки цільового діапазону, який ми таргетуємо (8% плюс мінус 2%) більш істотно, ніж передбачає наш поточний прогноз на рівні 9,1%”, – заявив Смолій.
Водночас, НБУ не збирається вдаватися до нестандартних кроків для виконання таргетів щодо інфляції.
“Важливо пам’ятати, що режим інфляційного таргетування спрямований на забезпечення зрозумілості і передбачуваності дій центрального банку, і в разі, якщо Нацбанк не влучив у ціль, треба пояснити, чому так сталося і що він зробить, щоб цієї мети досягти”, – сказав Смолій.
“Тобто, ми говоримо про те, що хочемо досягти встановленої мети тими монетарними інструментами, які є в розпорядженні Національного банку, і очікуємо, що нам це вдасться зробити вже в другому кварталі наступного року”, – резюмував глава НБУ.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас