Австралійці не зможуть переводити в готівку соцдопомогу і витрачати її на алкоголь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Австралійці не зможуть переводити в готівку соцдопомогу і витрачати її на алкоголь

Світ
688
В Австралії почали тестувати новий формат соціальних виплат. Гроші переводять на картку, але перевести в готівку їх не можна. Купувати алкоголь і наркотики також заборонено. Програму вже тестують в трьох регіонах країни, але уряд планує ввести систему повсюдно.
Поки одні вірять, що допомогти безробітним і бідним жителям можуть безумовні виплати, інші, навпаки, вважають, що допомогти можуть тільки суворі обмеження. З цього року в кількох регіонах Австралії тестують експериментальний формат соцвиплат. Одержувачам допомоги видають дебетову картку, розплачуватися якою можна тільки у обмеженого числа ритейлерів, а зняття готівки недоступне. Це обмеження діє на 80% всієї одержуваної суми.
Чиновники, що запустили програму, сподіваються, що це допоможе людям шукати роботу, більш розумно витрачати гроші, а не спускати соцвиплати на наркотики, алкоголь і азартні ігри.
Невеликі експерименти на півдні і заході Австралії показали, що після введення обмежень 40% людей відзначили, що їм краще вдається накопичувати кошти і піклуватися про дітей. Водночас рівень злочинності не змінився. Менше 25% учасників помітили позитивну зміну у своєму житті після введення ініціативи.
Як повідомляє ABC News, скоро програму можуть поширити на всю країну. Проект вже обговорюють в уряді. Під обмеження можуть потрапити одержувачі допомоги з безробіття Newstart і допомоги для громадян молодше 24 років Youth Allowance.
Прихильники безготівкових виплат стверджують, що допомога – це не зарплата, і вона береться з коштів платників податків. Однак деякі політики вважають, що такий підхід демонізує людей, які отримують соцвиплати.
Проблема полягає і в вартості проекту. В середньому на одного учасника експерименту з бюджету йде $10 000, але чиновники сподіваються, що з часом вартість вдасться знизити. Противники такого формату виплат пропонують направити ці гроші на лікування алкоголізму і наркоманії, а не на «ідеологічне розтрачання грошей». Експерименти з соцгарантіями також проводять у Данії, Голландії та Канаді.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас