У Китаї запустили квантову мережу для чиновників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Китаї запустили квантову мережу для чиновників

Світ
601
У провінції Шаньдун 200 офісів державних компаній оснастили механізмами квантової криптографії, пише Technology review. Кодуватися будуть повідомлення, дзвінки, документи – у потенційних зловмисників майже не залишається шансів, вважає влада.
Поки не зовсім ясно, як ця система працює, зазначає видання. Логічно припустити, що вона використовує ефект квантової заплутаності, коли можна отримати дві частинки, наприклад пару фотонів, чиї стани будуть взаємозалежні один від одного. Це важливо для шифрування, тому що цей взаємозв’язок зберігається і на відстані, тобто можна відправити ключ кодування, і спостереження за фотоном дозволить визначити, чи прослуховує хтось лінію. Квантова криптографія дозволить швидко і точно визначати перехоплення ключів, спроби злому лінії.
Останнім часом Китай активно просуває механізми квантового зв’язку і часто говорить про них. Якщо вірити їхнім вченим, то в Китаї навчилися заплутувати частинки в великих масштабах, на величезних відстанях. Відповідні успішні експерименти підтверджують це. Торік після 42 місяців будівництва була запущена найдовша лінія квантового зв’язку. Вона з’єднує чотири великі міста країни – Пекін, Цзинань, Хефей і Шанхай, а її загальна протяжність становить понад 2000 км. Тоді ж повідомлялося про те, що деякі ділянки цієї лінії будуть використовуватися в тестовому комерційному режимі. Пізніше лінія пройшла техкомісії і була схвалена для використання.
Шаньдунь став черговим проектом в китайській гонці квантового зв’язку. Місцеві ЗМІ пишуть, що за п’ять місяців були встановлені сотні одиниць спеціального обладнання, яке зв’язали сотнями кілометрів оптоволоконного кабелю. Тепер підключені офіси захищені від хакерів та інших кіберзагроз. Експерименти з квантовим зв’язком проходять давно, в тому числі в Європі, але саме в Китаї ця технологія вперше отримала практичне і комерційне застосування.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас